Minister onderzoekt nieuwe maatregelen tegen vogelgriep

Met bestaande maatregelen lukt het niet de vogelgriepepidemie onder controle te krijgen. Landbouwminister Piet Adema onderzoekt daarom nieuwe ingrepen die vooral op langere termijn bescherming moeten bieden. Onderdeel daarvan is het in kaart brengen van risicogebieden waar uitbreiding van pluimveebedrijven mogelijk moeilijker wordt.

Minister+onderzoekt+nieuwe+maatregelen+tegen+vogelgriep
© Twan Wiermans

De hoogpathogene vogelgriep is het hele afgelopen jaar blijven rondwaren. Tijdens deze epidemie zijn al bijna 5 miljoen kippen, eenden en kalkoenen geruimd. De kosten daarvan lopen al in de tientallen miljoenen euro's.

Adema wil dat pluimveehouders vanaf volgend jaar samen met dierenartsen een plan opstellen om het risico's op besmetting op hun bedrijf zoveel mogelijk te beperken. Ook wordt er naar onorthodoxe maatregelen gekeken, zoals laserstralen, om andere mogelijk besmette vogels rond bedrijven te weren.


De bewindsman gaat in kaart brengen of vaccins haalbaar, beschikbaar, werkend en veilig zijn om de introductie daarvan te versnellen. Daarnaast gaat de bewindsman in overleg met pluimveehouders over de financiële gevolgen van vaccins.

Het ministerie van Landbouw werkt op aandringen van coalitiepartij D66 aan een leidraad voor het omgaan met zieke en dode (wilde) vogels, waar het virus ook vaak wordt aangetroffen. Diezelfde partij wil het ook moeilijker maken voor pluimveehouderijen om zich te vestigen in gebieden waar de kans op besmetting hoog is.


Uitbreiden voorkomen

Wanneer er een duidelijk overzicht is over deze risicogebieden, wil Adema kijken naar de mogelijkheden om vestigen of uitbreiden hier ‘te kunnen voorkomen’, schrijft de bewindsmans in een Kamerbrief. ‘Momenteel beschikken noch ik noch decentrale overheden daarvoor over het wettelijke instrumentarium.’

Adema benadrukt dat ook in de stikstofaanpak rekening wordt gehouden met zoönosen als de vogelgriep. Vorige week kondigde hij al een landelijke ophokplicht af vanwege het toenemende aantal besmettingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer