Vogelgriep treft opfokbedrijf ouderdieren in Neerkant

Op een opfokbedrijf voor ouderdieren in het Brabantse Neerkant is vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 25.000 hennen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Vogelgriep+treft+opfokbedrijf+ouderdieren+in+Neerkant
© Marcel Berendsen

Binnen de 1 kilometerzone ligt één ander pluimveebedrijf. Dat wordt bemonsterd en de komende veertien dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. Die aanpak geldt ook voor de vijf pluimveebedrijven binnen de 3 kilometerzone.



In de 10 kilometerzone liggen 83 andere pluimveebedrijven. In dit gebied geldt per direct het vervoersverbod. Het besmette bedrijf ligt op de grens van de 10 kilometerzone van het eerder besmette bedrijf in Ospel en binnen de 10 kilometerzone van het bedrijf in Heythuysen. De helft van de totale 10 kilometerzone rondom het bedrijf in Neerkant heeft overlap met andere beperkingszones.


Vervoersverbod

Het vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Daarnaast gelden regels voor de jacht in de 10 kilometerzone. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.


Bezoekverbod en ophokplicht

Er gelden landelijke maatregelen als een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Daarbij geldt er een hygiëneprotocol voor de noodzakelijke bezoekers of het pluimveeservicebedrijf. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen als kippen, maar ook watervogels en loopvogels.

Sinds 5 oktober 2022 is ook de landelijke ophok- en afschermplicht van kracht. Op de website van de NVWA staat meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer