Milieuschade stijgt in 2030, ook met huidige klimaatbeleid

Met de huidige Europese klimaatplannen stijgt de milieuschade veroorzaakt door Nederland in 2030 nog steeds. Wel kan het beleid ervoor zorgen dat de schade beperkt blijft tot 59 miljard euro. Dat is in plaats van de 68 miljard euro die dat zou bedragen zonder het huidige klimaatbeleid.

Milieuschade+stijgt+in+2030%2C+ook+met+huidige+klimaatbeleid
© Nieuwe Oogst

Dat stellen deskundigen van ABN Amro en onderzoeksbureau CE Delft. De jaarlijkse milieuschade kwam in 2020 neer op 55 miljard euro.

De milieuschade zal in eigen land beperkt stijgen of juist dalen als de klimaatplannen worden gevolgd, komt naar voren uit het onderzoek. Maar het is mogelijk dat Nederland dan juist meer schade veroorzaakt door producten te halen uit landen die minder milieuvriendelijk produceren. Dat maakt de milieuwinst weer ongedaan, stelt ABN Amro. De bank pleit voor beleid dat zich meer richt op bewustwording van de milieuschade die het kopen van producten met zich meebrengt.


Bbp zou kleiner zijn

Met milieuschade wordt in het onderzoek bijvoorbeeld gedoeld op vroegtijdige sterfgevallen vanwege luchtvervuiling of droogte door klimaatverandering. Alle vormen van uitstoot worden meegerekend, zowel door de consument die autorijdt als door een fabriek die fijnstof uitstoot. ABN Amro stelt dat het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland 7,6 procent kleiner zou zijn als milieuschade in dit cijfer wordt meegenomen.

Volgens het onderzoek zorgt fijnstof jaarlijks voor ongeveer 20.000 vervroegde sterfgevallen in Nederland. Buitenlandse productieprocessen voor de Nederlandse markt leiden ook nog eens tot 10.000 extra overlijdens in het buitenland. 'Dat realiseren consumenten zich niet altijd', zegt Sonny Duijn, een van de onderzoekers van ABN Amro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer