Europese Commissie schuift milieumaatregelen op de lange baan

De Europese Commissie wil de publicatie van twee wetsvoorstellen over duurzame landbouw en natuurherstel uitstellen, vanwege de discussie over het Europese milieu- en landbouwbeleid die door de oorlog in Oekraïne weer is opgelaaid.

Europese+Commissie+schuift+milieumaatregelen+op+de+lange+baan
© Peter Smit

De nieuwe wetgeving die wordt uitgesteld gaat over het terugdringen van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Dit is een onderdeel van de boer-tot-bordstrategie. Ook regels voor ecologische aandachtsgebieden in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid worden voorlopig niet ingevoerd.

Bedoeling was dat die twee milieuwetten voor de landbouw woensdag 23 maart werden gepresenteerd. Door uitstel wordt de invoering per 1 januari 2023 van die twee onderdelen nu juridisch onzeker.


EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski zei maandag na de landbouwraad al dat de Europese Commissie deze week niet over pesticiden praat, wat betekent dat de publicatie van het voorstel wordt uitgesteld. Sinds vorige week ontbreken die twee bekritiseerde wetsvoorstellen ook op de langetermijnagenda van de commissie.


Averechtse werking

Een groep van vierhonderd wetenschappers en deskundigen uit de voedingssector waarschuwde de commissie vorige week nog dat uitstel van verduurzaming van de landbouw averechts zou werken. Ook de Envi-milieucommissie van het Europees Parlement heeft de commissarissen gemaand vast te houden aan het in gang gezette klimaatbeleid.

De Agri-landbouwcommissie daarentegen dringt bij EU-commissarissen Stella Kyriakides (Volksgezondheid) en Frans Timmermans (Klimaat) aan op uitstel van nieuwe milieuregels die een rem kunnen zetten op de voedselproductie. Ook sommige EU-landen en -politici willen dat de milieu-eisen voor de landbouw ondergeschikt worden gemaakt aan het in stand houden van de voedselzekerheid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer