Dierenbescherming: 'Duurzaam beter voor milieu, dierenwelzijn en boer'

Milieumaatregelen mogen er niet toe leiden dat dierenwelzijn onder druk komt te staan. En ze moeten haalbaar en betaalbaar zijn voor boeren. Dat stelt programmamanager Bert van den Berg van de Dierenbescherming bij de start van een nieuwe financieringsronde van het Barth-Misset Fonds.

Dierenbescherming%3A+%27Duurzaam+beter+voor+milieu%2C+dierenwelzijn+en+boer%27
© Hanskamp

Van den Berg kent de veehouderij goed en weet dat die al jaren te maken heeft met win-verliessituaties. Zo heeft de gezamenlijke opslag van mest en urine vanaf eind jaren '60 volgens hem geleid tot hogere ammoniakconcentraties in de stallucht wat ongunstig is voor dier en boer.

'Daarna kwam de eis tot vergaande ammoniakreductie in stallen van 60 procent bij melkvee en 80 procent bij varkens. Dat heeft geleid tot technieken van emissiearme vloeren en luchtwassers boven directe scheiding en dagelijkse afvoer van mest en urine, en strooiselstallen. Win-verliesmaatregelen die achteraf weer gecorrigeerd moeten worden. Die grilligheid is ondoenlijk voor boeren en kan dierenwelzijn onder druk zetten.'


Veranderingen in de markt

Van den Berg ziet daarbij wel duidelijke veranderingen in de markt. 'Tien jaar geleden was de discussie met supermarkten nog of ze wel wilden meebewegen met integrale verduurzaming.' Nu is het volgens hem dagelijkse kost voor inkopers en managers van supermarkten om aan verduurzaming te werken. 'Dat is heel positief: alleen in samenwerking is werkelijke verduurzaming haalbaar.'

In de plannen voor de reductie van stikstof en broeikasgasreductie van de overheid, ziet de programmamanager een grote uitdaging. De plannen om boeren uit te kopen, leiden tot polarisatie onder boeren. Meerdere partijen proberen met de overheid een deal te sluiten.

'Er zullen, verwacht ik, uiteindelijk allerlei soorten boeren overblijven; kleinere, waarde toevoegende boeren en grotere, exporterende boeren. Juist regionaal werken aan diervriendelijke, natuurinclusieve kringlooplandbouw in Noordwest-Europa zou de oplossing moeten zijn.'


Schoorsteen moet ook roken

Klimaatadaptatie zonder oog voor dierenwelzijn en rekening te houden met het feit dat bij boeren de schoorsteen ook moet roken, is volgens Van den Bergh een heilloze weg. Dat meldt hij in een interview van het Barth-Misset Fonds. 'Het is effectief om van meet af aan uit te gaan van win-win-win.'

De uitdaging waartoe het Barth-Misset Fonds oproept, is dan ook milieumaatregelen te ontwerpen die daadwerkelijk duurzaam zijn. 'Niet alleen voor het milieu, maar die ook goed voor het dierenwelzijn zijn en haalbaar en betaalbaar voor de veehouder. De financieringsronde van het Barth-Misset Fonds is hiertoe geopend. Boeren, wetenschappers en dierenwelzijnsorganisaties kunnen tot 21 maart een aanvraag voor een financiering tot 50.000 euro indienen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer