Bram van Ojik: 'Advies voor dierwaardige veehouderij moet perspectief bieden'

Voor 2025 moet er wetgeving zijn voor een dierwaardige veehouderij. Dat is een van de opdrachten uit het regeerakkoord voor het zittende parlement. Op 13 oktober kwam de commissie die dat voorbereidt voor het eerst bijeen. Zes vragen voor voorzitter Bram van Ojik (GroenLinks).

Bram+van+Ojik%3A+%27Advies+voor+dierwaardige+veehouderij+moet+perspectief+bieden%27
© ANP

Hoe verliep het gesprek?

'Het was de eerste keer dat wij elkaar als groep spraken. Er kwamen vooral veel praktische zaken op tafel, inhoudelijk hebben we nog niet veel gedeeld. Maar er is wel nieuwsgierigheid naar elkaars standpunt. Een aantal deelnemers kent elkaar goed en weet dat de standpunten ver uit elkaar liggen, maar de sfeer was prima.'

Niemand zit te wachten op een wollig rapport over dierwaardige veehouderij dat geen houvast biedt

Bram van Ojik, voorzitter parlementaire commissie

Welke partijen zitten aan tafel?

'Naast LNV zelf, heeft de minister acht partijen uitgenodigd: LTO Nederland, NAJK, Dierenbescherming, POV, Avined, Duurzame Zuivelketen, Centraal Bureau Levensmiddelen en Caring Farmers. Naast deze acht willen we op deelonderwerpen ook andere organisaties uitnodigen hun inbreng te leveren.'


U bent voorzitter, maar lid van GroenLinks. Is daarmee niet de toon van de commissie gezet?

'Ik ben door het ministerie van LNV gevraagd als onafhankelijk voorzitter. Natuurlijk heb ik zelf opvattingen, maar ik ben professioneel genoeg en heb voldoende diplomatieke ervaring om mijn opdracht los daarvan te kunnen uitvoeren.

'In de verkennende gesprekken die ik had met de leden van de commissie kwam die vraag ook op tafel. Daar hebben we open met elkaar over gesproken. Zou er geen vertrouwen zijn, dan werkt deze commissie niet.'


Hoe ziet het tijdspad eruit?

'In de zomer van 2021 heeft de Tweede Kamer een amendement aangenomen op de Wet dieren. Volgende stap was dat het in het regeerakkoord kwam. Daarin is afgesproken dat in deze kabinetsperiode wetgeving wordt gemaakt voor een dierwaardige veehouderij in 2025 en dat er met betrokken partijen een convenant wordt opgesteld dat als basis voor de wetgeving moet dienen. Die klus moet rond de zomer van volgend jaar klaar zijn.'


Is het tijdsbestek niet te kort voor zo'n veelomvattende opdracht?

'Ja. Daarom moeten we zo praktisch en concreet mogelijk te werk gaan. Zien of we tot concrete afspraken kunnen komen op de belangrijkste punten die richting geven. Niemand zit te wachten op een mooi wollig rapport over een dierwaardige veehouderij dat de praktijk geen houvast biedt.


'Dat wat wij brengen, moet wel echt iets te betekenen hebben. Ik ga er niet van uit, maar het kan natuurlijk ook dat we tot de conclusie komen dat het ons niet lukt.'


In rapporten en standpunten over een dierwaardige veehouderij staat steeds het dier centraal, terwijl landbouworganisaties juist pleiten voor een integrale benadering.

'Dat klopt. De discussie over de transitie van de landbouw kun je van twee kanten aanvliegen. Je kiest voor de integrale benadering of je vertrekt vanuit deelstukjes. In het eerste geval pak je het heel breed aan. In het tweede geval leg je de puzzel daarna.

'Je weet vooraf niet wat het beste gaat werken, maar de route via de deelfacetten is misschien praktischer. Uiteindelijk komt dan alles bij elkaar.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer