KNMvD: zet dier centraal in verduurzaming

De beroepsvereniging voor dierenartsen (KNMvD) en Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht vinden dat bij verduurzamingsmaatregelen het dier centraal moet staan. Ze zien dat er nu vooral wordt gekeken naar economische belangen en die van de natuur.

KNMvD%3A+zet+dier+centraal+in+verduurzaming
© Henk Riswick

Volgens beide organisaties kunnen maatregelen om stikstof terug te dringen in de veehouderij, naast de gevolgen voor de veehouders zelf, ook grote impact hebben op de gezondheid en het welzijn van hun dieren. Dat is nu juist de spil waar het in de veehouderij om draait, stellen ze in een donderdag gepubliceerde position paper.

Zo wordt bij het stikstofdebat gesproken over halvering van de veestapel. Dat geeft echter geen garantie op een goede gezondheid en het welzijn van de overgebleven dieren, stelt de veterinaire sector.


Remkes

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes maakt met zijn rapport ruimte om stappen voorwaarts te zetten en benadrukt dat er veel meer oog moet zijn voor een 'One Health'-aanpak. Die moet volgens hem oog hebben voor klimaat, dierenwelzijn, water, bodem en gezondheid.KNMvD en de Faculteit Diergeneeskunde hadden graag meer nadruk gezien op de gevolgen ervan voor dierengezondheid en -welzijn. Daarom roepen ze het kabinet op om bij het herzien van het beleid het dier centraal te zetten en gebruik te maken van de kennis en expertise van de veterinaire sector.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer