Schouten blijft voorstander van beperking langeafstandstransport

De transportafstand van vleesvarkens moet in de ogen van ad interim-minister Carola Schouten van LNV worden beperkt tot acht uur. Dat blijkt uit haar antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren over een toename van het transport naar onder andere Spanje en de dreiging van Afrikaanse varkenspest.

Schouten+blijft+voorstander+van+beperking+langeafstandstransport
© Twan Wiermans

Schouten wijst in haar antwoord naar de position paper die België, Denemarken, Duitsland, Nederland en Zweden samen hebben opgesteld over het transport. Daarin wordt voorgesteld om voor alle dieren bestemd voor de slacht de transportduur terug te brengen tot acht uur. Voor biggen wordt geen exacte duur vermeld, maar wel dat meer onderzoek nodig is naar de effecten van transportduur en bijvoorbeeld ook de stahoogte tijdens transport.

Dat er in het eerste halfjaar van 2022 meer langeafstandstranporten zijn geweest naar Spanje, Italië, Polen en Slovenië stemt Schouten dan ook tot ongenoegen. Ze zet zich immers in voor het beperken van de transportduur, geeft ze aan. Wel is het volgens haar niet zo dat deze toename blijvend is. De tijdelijke afname van slachtcapaciteit in Duitsland en Nederland was een van de oorzaken van de toename.

Aanpassing Europese wetgeving

Om die transportduur te kunnen inperken, is aanpassing van de Europese wetgeving noodzakelijk. Daar wordt momenteel aan gewerkt en de nieuwe wetgeving zal naar verwachting eind 2023 van kracht zijn. Tot die tijd moeten de transporteurs zich houden aan de huidige regels die onder voorwaarden transport van 24 uur toestaan. Daar wordt volgens de minister op gehandhaafd.

Voorafgaand aan het transport worden de dieren gekeurd. Verder wordt vooraf gekeken naar zaken als de te verwachten buitentemperatuur tijdens het transport. Achteraf wordt gecheckt of de temperatuur in het vervoermiddel aan de gestelde eisen voldoet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer