Zwitserland stemt over toekomst intensieve veehouderij

Zwitsers kunnen aanstaande zondag beslissen over de toekomst van de intensieve veehouderij in het land. Een burgerinitiatief om dit onderwerp te maken van een referendum kreeg voldoende steun.

Zwitserland+stemt+over+toekomst+intensieve+veehouderij
© Plazilla

In Zwitserland gelden al strenge normen voor het aantal dieren in veehouderijen. Zo mogen op een boerderij maximaal 300 kalveren, 1.500 vleesvarkens en 27.000 kippen gehouden worden. Desondanks vinden de initiatiefnemers de regelgeving nog onvoldoende voor het dierenwelzijn.


Het referendum wordt gesteund door onder meer Greenpeace, Bio Suisse en de Groene Partij. Zij willen een einde maken aan de in hun ogen 'industriële veehouderij'. Zowel de Zwitserse regering als het parlement zijn geen voorstander van een aanscherping en roepen de bevolking op tegen te stemmen.


Hoogste standaarden in de wereld

De standaarden voor dierenwelzijn in het land gelden als een van de hoogste in de wereld. In een laatste peiling hebben tegenstanders van nog strengere regels met 52 procent een kleine voorsprong op de voorstanders.

Het is niet de eerste keer dat de voedselproductie in Zwitserland onderwerp is van een nationaal referendum. Zwitsers stemden juni 2021 tegen een ban op chemische gewasbescherming. Uit angst voor hogere voedselprijzen werd in 2018 een voorstel om de voedselproductie vergaand te verduurzamen weggestemd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer