Avebe meldt wisselende opbrengsten en hoog zetmeelgehalte

De zetmeelcampagne van Avebe loopt geheel volgens planning. Opvallend tot dusver is het hoge zetmeelgehalte van de verwerkte aardappelen.

Avebe+meldt+wisselende+opbrengsten+en+hoog+zetmeelgehalte
© Harry Tielman

Sinds half augustus rijden iedere dag vrachtwagens met zetmeelaardappelen af en aan om te lossen bij de verwerkingslocatie van Avebe in het Drentse Gasselternijveen. Dat betekent wekelijks 1.100 vrachtwagens, waaruit ruim 33.000 ton aardappelen de transportband opgaan.

De verwerking in het Groningse Ter Apelkanaal draait ook op volle toeren. Behalve de vestigingen in Nederland heeft Avebe ook verwerkingslocaties in het Duitse Dallmin en Lüchow. De campagne in Dallmin startte in dezelfde week als in Gasselternijveen. Lüchow en Ter Apelkanaal startten een week later.


Oogstresultaten sterk wisselend

Het gemiddelde zetmeelgehalte van de aardappelen die tot dusver zijn verwerkt is 21 procent. Volgens een woordvoerder van Avebe is dat 1 procent hoger dan vorig jaar. Voor zowel het zetmeelgehalte alsook de aardappelopbrengsten geldt overigens dat de oogstresultaten sterk wisselend zijn.

Over de opbrengsten in tonnen kan Avebe nog geen uitspraken doen. De woordvoerder meldt nog wel dat het rooien van de aardappelen vlot verloopt. Op dit moment in de campagne draaien de fabrieken nog vooral op aardappelen die afland worden aangevoerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer