Avebe meldt hoog zetmeelgehalte bij start campagne

Het gemiddelde zetmeelgehalte van de aardappelen die Avebe in de eerste maand van de campagne verwerkte, ligt op 21,5 procent. Dat is ruim 1,5 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde.

Avebe+meldt+hoog+zetmeelgehalte+bij+start+campagne
© Koos v.d. Spek

Het verschil in zetmeelpercentages van de aangevoerde partijen is groot, meldt een woordvoerder van Avebe. Dat varieert van minder dan 14 tot boven de 26 procent. De hoeveelheid tarra is met gemiddeld 5 procent tot dusver iets lager dan voorgaande jaren. Avebe is tevreden over de kwaliteit van de aardappelen. Van de aanvoer komt 8 procent in aanmerking voor een kwaliteitstoeslag.

Avebe startte in Nederland met de campagne 2022 voor zetmeelaardappelen rond half augustus op de productielocatie in het Drentse Gasselternijveen. Ongeveer twee weken later zijn ook de eerste aardappelen verwerkt in het Groningse Ter Apelkanaal. Op dit moment bedraagt de verwerkingscapaciteit ongeveer 33.000 ton per week.


Lagere zetmeel- en eiwitproductie

De woordvoerder geeft aan dat het nog moeilijk te zeggen is wat de invloed was van de lange en hete zomer op de uiteindelijke resultaten van de aardappeloogst. De zetmeelfabrikant gaat er wel vanuit dat de aanvoer minder zal zijn deze campagne en houdt rekening met een lagere zetmeel- en eiwitproductie.

Tot slot stelt Avebe zo goed mogelijk te willen inspelen op de marktontwikkelingen. Om die reden heeft de fabrikant de voorschotprijs voor de aangevoerde aardappelen deze campagne verhoogd met 20 procent van 65 euro naar 78 euro per ton aardappelen. Vorig jaar betaalde Avebe uiteindelijk een prestatieprijs van 93,30 euro per ton.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer