Avebe: hogere opbrengst zetmeelaardappelen bij lagere stikstofgift

Meerjarig onderzoek op proef- en demovelden van aardappelzetmeelconcern Royal Avebe wijst uit dat een fors hogere zetmeelopbrengst is te behalen met een bemesting van 120 kilo stikstof per hectare.

Avebe%3A+hogere+opbrengst+zetmeelaardappelen+bij+lagere+stikstofgift
© Harry Tielman

Doorgaans bedraagt de hectaregift 160 tot 180 kilo stikstof. Met die aanpassing kunnen telers volgens Avebe wel 100 euro per hectare besparen op bemesting. Daarbij betekent de hogere zetmeelopbrengst 350 tot 400 euro extra opbrengst voor de akkerbouwer. De fabrikant schrijft dat een hoge stikstofgift aan het begin van het groeiseizoen zorgt voor een betere groei van de bladmassa van de aardappelplant.

Daartegenover staat dat het extra voordeel van een grotere bladmassa sterk afneemt boven een bepaalde massa door zelfbeschaduwing en de toenemende onderhoudsbehoefte. Avebe stelt dat meststoffen die alleen bladgroei stimuleren, maar niet tot een hogere knolopbrengst leiden, daarom kunnen worden uitgespaard.


Moment van toediening

Voor een zo hoog mogelijke opbrengst is naast een lagere hoeveelheid stikstof ook het moment dat planten meststoffen krijgen toegediend van cruciaal belang, aldus Avebe. 'Ongeveer op het moment tussen gewassluiting en bij de bloei moeten de planten over voldoende voedingsstoffen en energie beschikken om de gewenste opbrengst te kunnen halen. In deze overgangsperiode heeft de aardappelplant de meeste stikstof nodig.'

Verder vergelijkt Avebe op een speciale duurzaamheidsdemonstratie het standaardras Seresta met de rassen Adelinde en Avenger. Seresta staat bekend om zijn phytophthoragevoeligheid en de grote stikstofbehoefte. Avebe: 'Als we de CO2-emissie willen verlagen, is dit te beïnvloeden door de stikstofgift. Adelinde en Avenger kunnen in vergelijking met Seresta met 60 kilo stikstof per hectare toe.'


Phytophthoraresistentie

Groot voordeel van Avenger ten opzichte van Adelinde is volgens Avebe dat het ras een betere phytophthoraresistentie heeft. In vergelijking met Seresta scoort Avenger door minder bespuitingen tegen phythophtora 45 procent minder milieubelasting op waterleven en 67 procent minder op bodemleven.

De zetmeelfabrikant rekent voor: als de inzet van stikstof en de verbeterde phytophthoraresistentie wordt omgezet in geld, liggen de kosten voor de teelt van Avenger dit jaar 500 euro per hectare lager dan Seresta. 'Maar duurzame aardappelteelt en politieke ontwikkelingen sluiten niet altijd goed op elkaar aan', stelt Avebe.

'In het eerste ontwerp van het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn stond dat telers voor 1 oktober een vanggewas moesten inzaaien, terwijl na 1 september nog bijna 9 ton zetmeelaardappelen per hectare groeit. Het is bekend dat 1 ton aardappelen 4 kilo stikstof bevat. Met 9 ton voer je dus 36 kilo stikstof per hectare van het land af.'


Vanggewasregel versoepeld

Een vanggewas kan volgens Avebe in het zetmeelgebied maximaal 22 kilo stikstof per hectare vasthouden. De zetmeelfabrikant heeft dit punt gemeld bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De regel is daarna in het definitieve zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn versoepeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  20 %
 • Maandag
  17° / 7°
  5 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  5 %
Meer weer