Aardappelcampagne Avebe van start, wel zorgen over droogte

De aanvoer voor de aardappelcampagne van Royal Avebe op de productielocatie in het Drentse Gasselternijveen is dinsdag gestart. De campagne voor de locatie in het Groningse Ter Apelkanaal is vanwege het weer uitgesteld.

Aardappelcampagne+Avebe+van+start%2C+wel+zorgen+over+droogte
© Royal Avebe

De hitte en het gebrek aan neerslag in de afgelopen weken in veel teeltregio's baren telers zorgen voor de verdere groei van de gewassen. Dat terwijl de groeiomstandigheden tot begin juli nog voorspoedig waren.

De hoge temperaturen en het neerslagtekort creëren een negatieve vochtbalans in de bodem. Over de verwachtingen van de oogst kan Avebe nog weinig zeggen. Dat hangt vooral af van de temperatuur en neerslag in de komende vier à vijf weken.


Ter Apelkanaal later

Vanwege de weersvoorspellingen besloot Avebe de campagne voor de productielocatie in Ter Apelkanaal uit te stellen. Daar worden de eerste aardappelen aangeleverd in de week van 29 augustus.

Averis, het veredelingsbedrijf van de coöperatie, speelt in op de weersomstandigheden door aardappelrassen te ontwikkelen die beter tegen droogte en warm weer kunnen. Ook richt het veredelingsbedrijf zich op rassen die de teelt helpen te verduurzamen en een betere opbrengst genereren.


Duitsland

De productielocaties van Avebe in Duitsland starten ook niet op hetzelfde moment. In Dallmin begint de campagne net als in Gasselternijveen deze week. De campagne in Lüchow start vanwege het weer in dezelfde week als in Ter Apelkanaal. Volgens Avebe zijn de weersomstandigheden in Duitsland nog extremer dan in Nederland.

De campagne is gepland tot half mei 2023. In de fabrieken worden zetmeelaardappelen van zo'n 2.300 Nederlandse en Duitse leden verwerkt tot aardappelzetmeel en aardappeleiwit. Deze ingrediënten worden door Avebe-klanten verder verwerkt in voedingsmiddelen, toepassingen in bouwproducten, papierindustrie en diervoeding.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer