Colruyt brengt Belgische gember en kurkuma naar het schap

De schappen van de Belgische supermarkten Cru en OKay, beide onderdeel van Colruyt Group, zijn sinds kort aangevuld met lokaal geteelde gember en kurkuma. Colruyt is daarvoor een samenwerking gestart met slateler Bart Pynnebrouck uit het West-Vlaamse Oostnieuwkerke.

Colruyt+brengt+Belgische+gember+en+kurkuma+naar+het+schap
© Colruyt Group

Een jaar geleden verkocht Colruyt voor het eerst Belgische gember. Het ging toen om een proefproject in samenwerking met REO Veiling en het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt. In het proefcentrum werd 40 vierkante meter gemberplanten aangeplant, wat een opbrengst van 140 kilo verse gember opleverde. Die kilo's waren binnen twee weken uitverkocht.

'De vraag hield aan. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een partner die op een grotere schaal Belgische gember wilde telen', zegt Ward Steenackers van Colruyt Group.


Vier oogstmomenten

Dat is uiteindelijk Pynnebrouck geworden. De slateler heeft dit voorjaar 1.200 vierkante meter gember aangeplant. Daarvan is een eerste deel nu geoogst, met een resultaat van zo'n 800 kilo. De komende weken volgen er nog drie oogstmomenten. In totaal mikt de teler op een oogst van 4.000 kilo verse gember. Naast gember heeft Pynnebrouck een rij van 50 vierkante meter kurkuma geplant. Een primeur in België.

Voor de teler uit Oostnieuwkerke blijven sla en boontjes de hoofdteelt. 'Het telen van gember en kurkuma is een manier om onze teeltrotatie te bevorderen en nog langer rendabel te blijven. Bovendien dragen we zo actief bij tot het experimenteren met traditioneel exotischere teelten in België', licht Pynnebrouck toe.

Gember en kurkuma worden vandaag de dag voornamelijk geïmporteerd uit China, Peru en Brazilië. De ecologische voetafdruk van deze gewassen is dan ook groot. Lokale teelt kan op dat gebied flink wat voordelen opleveren, stelt Colruyt. 'Een korte keten is positief voor het milieu. Er is minder transport nodig en dus wordt er minder CO2 uitgestoten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer