Belgische Boerenbond wil meer ruimte voor gebruik stookolie

De Belgische Boerenbond streeft naar een tijdelijke vereenvoudiging van het vergunningskader voor de installatie van stookolieketels in de glastuinbouw. Dit moet glastuinders meer ademruimte bieden in de huidige energiecrisis. Vanuit de Nederlandse glastuinbouw wordt de wens voor het gebruik van stookolie nog niet uitgesproken.

Belgische+Boerenbond+wil+meer+ruimte+voor+gebruik+stookolie
© Dirk Hol

Belgische glastuinbouwbedrijven zijn sinds 2006 massaal overgestapt van stookolie-installaties naar gas. Maar nu de energieprijzen vijftien tot twintig keer over de kop zijn gegaan, is de teelt voor veel bedrijven niet meer rendabel. Een tijdelijke terugkeer naar stookolieverwarming moet daarom volgens Boerenbond worden vergemakkelijkt. 'Wij weten dat dit voor het klimaat niet optimaal is, maar nood breekt wet. Door de hoge prijzen staat het water veel glastuinders aan de lippen', zegt Pieter Van Oost van Boerenbond.

Volgens Van Oost zijn er in België nog behoorlijk wat glastuinders die een stookolieketel hebben staan in combinatie met een gasinstallatie. 'Deze telers hebben de installatie bewust laten staan als noodoplossing. Bijvoorbeeld als de gasinstallatie kapot zou gaan.' Bij een aantal bedrijven is de vergunning hiervoor wel verlopen. 'Vernieuwing hiervan zou voor hen soelaas kunnen brengen.' De prijs van stookolie is immers 'slechts' verdubbeld.

Sinds 1 januari 2022 is het in Nederland verboden om een nieuwe stookolie-installatie te installeren als er aardgas in de straat ligt. Hoewel het met kleine technische aanpassingen soms wel mogelijk is om een ketel aan te passen voor het gebruik van stookolie, blijkt uit navraag dat hier vanuit bedrijven niet veel interesse voor is. Wel blijkt dat er enkele glastuinders zijn die overstappen op het gebruik van diesel om te kosten te beperken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer