Vlaamse recorduitvoer akkerbouwproducten

De Vlaamse export van akkerbouwproducten bereikte in 2021 een record. De waarde lag vorig jaar op 16,2 miljard euro. Ten opzichte van 2020 is dat een stijging van 10,5 procent, staat in rapport 'De Vlaamse agrohandel in 2021' van het departement Landbouw en Visserij.

Vlaamse+recorduitvoer+akkerbouwproducten
© Twan Wiermans

Graanproducten en afgeleide producten als banketbakkerswerk zijn samen goed voor ruim de helft van de uitvoerwaarde. Daarna komen de overige gewassen: aardappelen en oliehoudende producten. Bij de meeste productgroepen is er in de laatste vijf jaar sprake van een stijgende export. Bij oliehoudende producten zelfs 47 procent.

Vlaanderen had vorig jaar bij aardappelen een handelsoverschot van 1 miljard euro, wat volledig is te danken aan de uitvoer van aardappelbereidingen als frites en chips. De exportwaarde hiervan lag op 1,5 miljard euro. De handel in verse aardappelen, inclusief pootgoed, vertoont daarentegen een negatief saldo van 300 miljoen euro. Vlaanderen voerde voor 132 miljoen euro poot- en consumptieaardappelen uit. Daar staat een import van 432 miljoen euro tegenover.


Belangrijkste bestemmingen

Van de aardappelexport gaat een kleine 60 procent naar vijf landen: Frankrijk (325 miljoen euro), Nederland (239 miljoen euro), het Verenigd Koninkrijk (246 miljoen euro), Duitsland (100 miljoen euro) en Spanje (77 miljoen euro). De aardappelhandel kende de voorbije jaren een sterke groei. De uitvoerwaarde steeg 19 procent in vergelijking met 2017.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer