Glastuinders verkopen energiecontract en laten kas leeg liggen

De hoge energieprijzen zorgen bij een op de drie glastuinders voor financiële problemen. Dit blijkt uit recente cijfers van brancheorganisaties Glastuinbouw Nederland en Plantum. Ongeveer 20 procent van de glastuinders overweegt daarnaast de productie tijdelijk stil te leggen of later te starten met een teelt. Helemaal nu blijkt dat het verkopen van hun energiecontract soms veel meer oplevert.

Glastuinders+verkopen+energiecontract+en+laten+kas+leeg+liggen
© Han Reindsen

Glastuinders hebben al jaar en dag te maken met fluctuaties in de energieprijzen, maar zo extreem als deze had niemand ze verwacht. Glastuinbouw Nederland-voorzitter Adri Bom-Lemstra gaf onlangs al aan dat geen enkele agrarisch ondernemer zich hierop had kunnen voorbereiden. De gevolgen zijn dan ook groot. Zo verwacht 8 procent van de ondernemers in de glastuinbouw dit jaar faillissement aan te moeten vragen.

Niet vreemd dus dat glastuinders zoeken naar manieren om de liquiditeit op hun bedrijf overeind te houden. Twee veelgehoorde opties zijn: volledig 'koud' gaan in de winter en/of later in het jaar overstappen op een minder energie-intensieve teelt. Vooral kwekers van komkommers en tomaten hebben oren naar een van deze opties. De ondernemers die meerjarige gewassen telen, zoals orchideeën en gerbera's, hebben die optie vaak niet. Zij kunnen immers niet één jaar overslaan.


Verkopen van energiecontract

De glastuinders die besluiten hun kas in de winter volledig leeg te laten, hebben hier vaak nog een andere reden voor. Veel van hen hebben nog een vast energiecontract om te verkopen. Het verkopen van dit energiecontract levert hen in veel gevallen meer op dan het zetten van een teelt. In sommige gevallen verkopen zij hun contract zelfs voor het viervoudige. 'Hoewel er nog geen harde cijfers zijn over het aantal ondernemers dat voor deze optie kiest, is het zeker een van de liquiditeitskeuzes die op het moment wordt gemaakt', zegt Bom-Lemstra.


Zorgen baart het de voorzitter van Glastuinbouw Nederland wel. 'Als dit noodzakelijk is om te overleven, dan is er waarschijnlijk geen geld om te investeren in een versnelling van de energietransitie. Daar zit in mijn optiek de echte uitweg.' Die gedachte blijkt overigens niet helemaal terecht. Er zijn ook verhalen van kwekers die hun energiecontract verkopen, tonnen winst maken en vervolgens dat geld gebruiken om te investeren in ledverlichting.


Verzekeraars eisen warme kas

Wel moeten glastuinders beseffen dat het verkopen van het energiecontract zo vlak voor de winter ook risico's met zich meebrengt. Er zijn verzekeraars die eisen dat ondernemers hun kas redelijk warm houden, vaak tot wel 12 graden. Dit om te voorkomen dat er sneeuw op de daken blijft liggen. Een te dikke laag sneeuw op de kas vergroot namelijk de kans op schade of zelfs het helemaal instorten van de kas.

Ook moeten ondernemers er rekening mee houden dat verkoop van hun energiecontract een inkomstenbron voor de korte termijn is. Het verkocht contract loopt een keer af en dan moeten ze overstappen op een variabel contract of een slechter vast contract.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer