NFO vraagt steun Nederlandse consument

Het sentiment in de fruitteelt is momenteel niet erg positief, constateert voorzitter Ron Mulders van de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO). 'Met een moeizame marktsituatie en sterk stijgende prijzen kunnen we de afzet van meer Nederlands fruit in Nederlandse supermarkten nu goed gebruiken.'

NFO+vraagt+steun+Nederlandse+consument
© VidiPhoto

Het bericht in de Volkskrant over een Brabantse fruitteler die zijn laatste pluk Jonagold aan de bomen laat hangen vanwege de hoge kosten voor het plukken en de bewaring, trok deze week veel belangstelling. Mulders zegt dat het verhaal van de betreffende fruitteler kenmerkend is voor het sentiment in de fruitsector op het moment.

'Dat is niet al te best. Beetje afhankelijk van de situatie heeft elke fruitteler in meer of mindere mate te maken met een sterk stijgende kostprijs. Die extra kosten worden momenteel bij lange na niet gecompenseerd in de markt. Er is nu kort na de oogst veel aanbod van appels en peren en ook is er nauwelijks export in oostelijke richting vanwege het conflict in Oekraïne.'

Om nog iets van saldo te behalen, wordt de binnenlandse markt voor Nederlandse fruittelers steeds belangrijker, stelt Mulders. Volgens de NFO-voorzitter is dat voor appels al langer het geval. Hij roept handelsbedrijven en verkooporganisaties dan ook op om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk Nederlands fruit in Nederlandse supermarkten terechtkomt en ook Nederlandse consumenten om vooral appels en peren uit eigen land te kopen.


Voedselchauvinisme

'Wat betreft voedselchauvinisme kunnen we nog wel wat leren van omringende landen als Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk', verklaart Mulders. 'Daar is 'local for local' veel vanzelfsprekender dan bij ons. Eigenlijk vinden wij dat de Nederlandse maatschappij veel te onverschillig doet over de fruitproductie in eigen land. Om de huidige productievolumes te kunnen handhaven, moet de sector natuurlijk wel winstgevend blijven en voldoende perspectief hebben.'

Om de stijgende energiekosten te kunnen compenseren, pleit NFO ervoor om ook fruittelers aanspraak te laten maken op de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK)-regeling. Deze kan volgens Mulders met name voor telers met extreem hoge energiekosten enige verlichting bieden. 'We doen ons best om de overheid te overtuigen. Voor fruittelers geldt momenteel dat elke euro telt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer