LTO ziet in kabinetsreactie op rapport-Remkes opening voor dialoog

LTO Nederland constateert uit de reactie van de regering dat de kritiek vanuit de sector over de stikstofaanpak serieus genomen lijkt te worden. Farmers Defence Force vindt de kabinetsreactie op rapport-Remkes 'helemaal mis'.

LTO+ziet+in+kabinetsreactie+op+rapport%2DRemkes+opening+voor+dialoog
© Dirk Hol

LTO stelt in principe welwillend te staan tegenover een landbouwakkoord, waar landbouwminister Piet Adema de komende maanden op wil sturen. 'Vanzelfsprekend vergt dat wel dat er serieus over stikstof, water, klimaat en vooral verdienvermogen en toekomstperspectief gesproken kan worden en niet alles bij voorbaat al vast ligt', meldt de boerenbelangenbehartiger in een reactie.

Het kabinet lijkt de kritiek van Remkes op een aantal belangrijke punten serieus te nemen, ziet LTO. De kritische depositiewaarde (KDW) wordt vervangen zo snel er een ander juridisch houdbare systematiek is die de natuurkwaliteit centraal zet.Het stikstofkaartje met blauwdrukken van bovenaf wordt van tafel gehaald en in plaats daarvan komen regionale kaarten die van onderop ontstaan. Zonering van bovenaf is voor LTO geen oplossing, invulling van ruimte en verdienvermogen moet altijd vanuit ondernemer en gebied gebeuren.


Tijdpad te krap

Het kabinet neemt ook de kritiek over van LTO Nederland dat het tijdpad van één jaar voor de aanpak van de piekbelasters door innoveren, verplaatsen of stoppen (met een goede regeling) te krap is. Hier wordt meer tijd voor genomen, geen deadline op gezet en er wordt geen melding gemaakt van gedwongen uitkoop.


Waar LTO gematigd positief reageert, is Farmers Defence Force (FDF) een stuk negatiever. Voorman Mark van den Oever zegt in een video dat het 'helemaal mis' is en dat er nieuwe boerenprotestacties gaan volgen. FDF vindt dat de ministers niet naar de boeren geluisterd hebben en stelt dat die niet betutteld willen worden. 'De overheid dringt veel te veel op binnen het bedrijf', zegt bestuurslid Sieta van Keimpema daarover.Het gaat met name om de plannen over hoe het land in te delen ('zonering'). Volgens de plannen moeten provincies regionale kaarten maken die aangeven waar bepaalde takken van landbouw geschikter zijn. Bedrijven zouden dan, op termijn, verplaatst moeten worden. 'Dit is voor ons een rode lijn', zegt Van Keimpema.


Omzetten in daden

Agractie stelt in een reactie de intentie van het kabinet om het vertrouwen te herstellen goed te vinden. Wel moet dit dan ook omgezet worden in daden, schrijft Agractie-voorman Bart Kemp. Hij benadrukt dat zijn achterban er niet mee akkoord gaat als boeren onvrijwillig worden uitgekocht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer