Kabinet neemt adviezen Remkes over, neemt meer tijd voor piekbelasters

Het kabinet neemt de adviezen van Johan Remkes over de stikstofaanpak over, al dan niet in afgezwakte vorm. Zo denken ministers Piet Adema (LNV) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) dat een jaar te kort is om de vijf- tot zeshonderd grootste stikstofuitstoters aan te pakken.

Kabinet+neemt+adviezen+Remkes+over%2C+neemt+meer+tijd+voor+piekbelasters
© dirk hol

Dat blijkt uit de reactie die het kabinet vrijdagmiddag geeft op de adviezen van Remkes over de stikstofaanpak. Het kabinet noemt de door hem geadviseerde periode van een jaar om iets aan de piekbelasters te doen, 'ambitieus' en kiest liever voor een 'gefaseerde aanpak'.


Ook wordt er versneld aandacht geschonken aan PAS-melders, die zonder daar wat aan te kunnen doen niet de juiste vergunningen hebben. Gedacht wordt dat de benodigde stikstofruimte voor deze melders, voornamelijk boeren, gecreëerd kan worden met het wegnemen van de uitstoot van de piekbelasters.


Landbouwakkoord

Ministers Adema en Van der Wal willen begin 2023 afspraken met boeren en andere betrokken partijen, waaronder supermarktketens en natuurorganisaties, vastleggen in een landbouwakkoord. Verder wordt vastgehouden aan de halvering van de stikstofuitstoot in 2030. De aanbeveling van Remkes om in 2025 en 2028 tussentijds te evalueren, wordt overgenomen.


'Ik wil dat boeren zich weer gewaardeerd voelen', zegt Adema, die sinds begin deze maand landbouwminister is. 'Als overheid hebben we veel werk te doen om het vertrouwen te herstellen. Boeren zorgen voor een vitaal platteland en dragen naast de voedselvoorziening ook zorg voor de natuur.'

Een uitgebreidere reactie van het kabinet op het advies van Remkes volgt in november.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer