Mob-voorman: adviezen 'heilige' Johan Remkes prutswerk

De stikstofadviezen van Johan Remkes horen volgens milieuactiegroep Mobilisation for the Environment (Mob) thuis bij het oudpapier. 'Het is een staaltje prutswerk', stelt voorman Johan Vollenbroek.

Mob%2Dvoorman%3A+adviezen+%27heilige%27+Johan+Remkes+prutswerk
© Dirk Hol

'Het is duidelijk dat de bewierookte Remkes niet voorbereid was op een gedegen advies met betrekking tot de vraag: hoe nu verder met stikstof', zegt Vollenbroek. Hij reageert daarmee op rapport-Remkes dat vorige week werd gepresenteerd en waar het kabinet vrijdag op reageert.

Mob haalt het advies van Remkes aan om de stikstofruimte eerst voor PAS-melders en pas daarna voor woningbouw te gebruiken. 'Meent hij dat nou echt?', vraagt Vollenbroek zich af. 'Waarom heeft niemand van de pers hierop doorgevraagd? Nieuwsuur ging hier compleet de mist in, net als Buitenhof. Interviewers knielen bij voorbaat voor de mogelijkheid om de heilige Remkes te mogen interviewen. Wat een gênante vertoning.'


Volgens hem komt het advies van Remkes over de stikstofaanpak niet verder dan het aanpakken van zeshonderd piekbelasters. Vollenbroek is benieuwd of hieronder alleen landbouwbedrijven vallen of ook de grote stikstofuitstoters Schiphol, Lelystad Airport, Tata Steel en Rockwool. Zijn organisatie heeft de afgelopen jaren tegen al deze organisaties geprocedeerd.


'Arrogante' Remkes

Vollenbroek vindt dat Remkes zich 'arrogant' opstelt, door de kritische depositiewaarde (KDW) en de Habitatrichtlijn ter discussie te stellen. Hiermee ondermijnt hij de rol van de Ecologische Autoriteit, meent hij. Mob stelt dat Remkes noodzakelijke punten mist om het stikstofprobleem onder controle te krijgen en vergunningverlening op gang te brengen.

'Remkes benoemt ze niet eens. De intentie van het rapport was kennelijk om een wit voetje te halen bij boeren en ook dat lijkt niet echt gelukt', geeft de voorman aan. Mob had in het rapport onder meer graag iets gezien over de rol van supermarkten en banken, een moratorium op het bouwen van nieuwe veestallen en een verbod op stikstofhandel buiten een centrale stikstofbank om.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer