Hak stopt productie tijdelijk om hoge energieprijzen

Groentefabrikant Hak last in januari en februari een korte productiepauze in met het oog op de sterk oplopende energieprijzen.

Hak+stopt+productie+tijdelijk+om+hoge+energieprijzen
© Cor de Kock

Het gaat om een pauze van zes weken. Volgens Hak is het met de huidige energieprijzen niet haalbaar om de hele winter door te produceren. De leveringszekerheid van de producten komt met de maatregel voor nu niet in gevaar. Wel is het onvermijdelijk dat de prijzen hoger worden als compensatie voor de oplopende kosten, stelt de groenteverwerker.

De fabrikant in Giessen kiest voor een geplande productiepauze en hoopt daarmee de duurste periode van het jaar voor het wecken van groenten te omzeilen. Door de pauze nu al in te plannen, kan Hak in samenspraak met het personeel de planning zorgvuldig voorbereiden. De productiepauze heeft geen impact op de levering van producten van Hak.


Relatief rustige periode

De winter is altijd een relatief rustige periode in de fabriek, waardoor de planning kan worden doorgeschoven. Algemeen directeur Timo Hoogeboom legt uit dat de productiepauze komt op een moment dat het oogstseizoen voorbij is en geen verse groenten meer van het land komen.

‘De overige producten zoals gedroogde peulvruchten kunnen we flexibeler plannen en produceren we dan ook vaak in deze periode. Die schuiven we nu door in de planning. Daarnaast houden we altijd een veiligheidsvoorraad aan voor onverwachte omstandigheden. We kunnen dus voorlopig gewoon leveren’, aldus Hoogeboom.

Wel verwacht Hak dat de prijzen van groenten en peulvruchten behoorlijk zullen stijgen. Volgens Hoogenboom zijn de huidige energiekosten echt exorbitant te noemen. Voorlopig liggen ze tien keer hoger dan het afgelopen jaar.


Forse prijsstijgingen

‘We doen er echt alles aan om onze kosten waar mogelijk zelf op ons te nemen en slim te plannen zodat de prijzen niet op dat niveau mee hoeven te stijgen. Deze maatregel van de productiepauze is daarvan een voorbeeld. Ondanks deze initiatieven lukt het nog niet om forse prijsstijgingen te voorkomen. Dat is pijnlijk maar helaas wel de realiteit.’

Hoogenboom stelt dat bij Hak verduurzaming een topprioriteit blijft. De groenteverwerker investeert stevig in het reduceren van het energieverbruik, door middel van elektrificatie en vergroening van energie, vertelt de directeur. Zo plaatste Hak onlangs 10.000 vierkante meter aan zonnepanelen op het dak van de fabriek in Giessen en wordt er geïnvesteerd in het energiezuiniger maken van het ketelhuis.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer