Grote liquiditeitsproblemen in glastuinbouw

De gas- en elektriciteitsprijzen hebben grote gevolgen voor ondernemers in de glastuinbouw. Een derde van hen geeft aan in liquiditeitsproblemen te zitten of daar op korte termijn in terecht te komen. Daarnaast verwacht 8 procent van de glastuinders dit jaar faillissement aan te moeten vragen. Dat blijkt uit een enquête die Glastuinbouw Nederland en Plantum onder hun leden hebben uitgevoerd.

Grote+liquiditeitsproblemen+in+glastuinbouw
© dirk hol

Glastuinbouw Nederland voorspelde in het voorjaar dat 40 procent van de glastuinders in financiële problemen dreigde te komen als er geen maatregelen werden getroffen in de energiecrisis. Inmiddels is de balans opgemaakt en blijkt bijna 33 procent van de ondernemers al in liquiditeitsproblemen te zitten of daar op korte termijn in terecht te komen.

Voor 8 procent van de glastuinders is de situatie zelfs zo ernstig dat zij dit jaar faillissement aan moeten vragen. In de potplantensector ligt het percentage ondernemers dat hun bedrijf gedwongen moet liquideren of faillissement moet aanvragen het hoogst, op 12. Voor de ondernemers die snijbloemen en glasgroente telen, ligt dat percentage op respectievelijk 8 en 7.

Innovatie stagneert

De liquiditeitsproblemen in de primaire sector hebben gevolgen voor de hele Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. De twee brancheverenigingen ontvangen namelijk steeds meer signalen over stagnatie in innovatie en duurzaamheidsontwikkelingen.

'Glastuinbouwbedrijven beschikken op dit moment over onvoldoende financiële middelen en stimuleringsmogelijkheden om de energietransitie door te zetten. Dit komt met name door de terughoudendheid van de overheid', meldt Glastuinbouw Nederland.

Energiecrisis desastreus

Zonder ingrijpen of ondersteuning vanuit de overheid pakt de energiecrisis desastreus uit voor de Nederlandse economie, de opgebouwde handelsposities, het onderzoek- en kennisveld, de arbeidsmarkt en de klimaatambities, verwachten de organisaties.

'Omliggende landen komen ondernemers tegemoet met robuuste compensatiemaatregelen. Hierin kan Nederland niet achterblijven. Als deze crisis te lang aanhoudt, verdampen de financiële middelen van bedrijven in de glastuinbouw om de komende jaren de noodzakelijke energietransitie voort te zetten.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer