Rabobank ziet rapport Remkes als begin van oplossing

Rabobank kan zich in grote lijnen vinden in de aanbevelingen voor de aanpak van de stikstofkwestie zoals Johan Remkes heeft opgesteld in het rapport 'Wat wel kan'. Het rapport van Remkes is een beginpunt van een dialoog tussen de belanghebbende partijen, vindt de bank.

Rabobank+ziet+rapport+Remkes+als+begin+van+oplossing
© Twan Wiermans

Er is in het rapport aandacht om te werken aan een realistisch en toekomstbestendig verdienmodel voor de agrariër. Rabobank vindt dat dit perspectief biedt. De bank is voorstander van een overheidsvergoeding voor boeren die aan natuur- en waterbeheer doen.

De focus op piekbelasters voor de korte termijn kan Rabobank onderschrijven, mits het zo veel als mogelijk op vrijwillige basis gebeurt en er een ruimhartige compensatievergoeding is voor boeren die stoppen met hun bedrijf, zoals Remkes ook stelt.


Rabobank kijkt uit naar de kabinetsreactie, want de bank vindt helder overheidsbeleid belangrijk om haar rol als financier goed uit te kunnen voeren en om agrarische klanten te helpen in de vijf mogelijke oplossingsrichtingen: omschakelen, extensiveren, verplaatsen, innoveren of stoppen.


Beginpunt van de dialoog

Rabobank noemt het rapport een beginpunt voor de dialoog over een werkbare oplossing van het stikstofprobleem, zodat Nederland weer van het slot af kan. De drie geschetste lijnen bieden volgens Rabobank een realistisch pad naar effectief en breed gedragen beleid met perspectief voor de agrarische sector en voor de natuur.

Het rapport stelt een integrale aanpak voor: naast de doelen voor natuur moeten ook doelen voor water, bodem en klimaat worden gesteld én gehaald. En alle sectoren moeten evenredig bijdragen, dus naast de landbouw ook de industrie en mobiliteit. Beide aanbevelingen benadrukte Rabobank al sinds het verschijnen van de kabinetsplannen.

Rabobank hecht net als Remkes aan het streefjaar 2030, maar vindt ook dat er steeds moet worden gekeken naar de haalbaarheid en uitzonderingssituaties. De aanbeveling om de doelen in 2025 en 2028 te herijken, vindt de bank verstandig.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer