Boerin Van Warmerdam: 'Met het fotograferen protesteer ik op mijn eigen manier'

Boerin en fotograaf Sjoukje van Warmerdam (46) uit Aldeboarn overhandigde onlangs haar fotoboek met vijftig portretten van jonge boerengezinnen aan de Friese stikstofgedeputeerde Klaas Fokkinga (FNP). 'Ik hoop dat hij zich de verhalen en foto's herinnert als hij met stikstofminister Christianne van der Wal om tafel zit.'

Boerin+Van+Warmerdam%3A+%27Met+het+fotograferen+protesteer+ik+op+mijn+eigen+manier%27
© Sjoukje van Warmerdam

Wat is de aanleiding voor het maken van het boek?

'Iedereen was in rep en roer toen het stikstofkaartje van Van der Wal kwam. Wij ook. In dit gebied zouden we 47 procent moeten reduceren, naast de veenweideopgaven die in deze regio liggen. Ik ben geen boerin die in de trekker stapt en de snelweg blokkeert. Ik wilde op mijn eigen manier protesteren door de nieuwe generatie te fotograferen.'

Hoewel de geportretteerde boeren onzeker zijn over hun toekomst, houden ze de moed erin

Sjoukje van Warmerdam, fotograaf en boerin

Hoe was de animo onder boeren?

'Veel boeren waren enthousiast. Ik heb in twee maanden tijd vijftig gezinnen geportretteerd. Via Facebook heb ik een oproep gedaan. Daar kwamen de eerste aanmeldingen binnen. En verder ging het via mond-tot-mondreclame.

'De gezinnen leverden hun eigen verhaal bij de foto. Het fotograferen viel niet altijd even mee. De zon was vaak fel in de weilanden. Daar heb ik ook weer van geleerd.'


Wat blijkt uit de verhalen van de boeren?

'Ze zijn allemaal trots op hun bedrijf en het feit dat ze agrarisch ondernemer zijn. Hoewel ze onzeker zijn over hun toekomst, houden ze de moed erin. Ik heb de gezinnen gefotografeerd tussen kalveren, koeien, katten en honden.

'Een jongetje staat trots met een miniatuurtrekker voor een New Holland van pake. De foto's stralen liefde uit. Als kind ben je bevoorrecht als je op een boerderij opgroeit.'


Heeft de gedeputeerde u gerust kunnen stellen?

'Hij heeft gezegd dat hij alle verhalen gaat lezen. Hij gaf aan dat er nog geen geld is om met de stikstofaanpak te beginnen en dat onteigenen niet aan de orde is. Het was een open gesprek, maar gerust ben ik er niet op.

'De voedselproductie in Nederland komt in gevaar door de plannen van de overheid. En ook het landschap dat bij de provincie Friesland hoort zal voorgoed veranderen. Ik hoop dat het kabinet gaat vallen. En dat een nieuw kabinet met een schone lei begint.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer