Boeren demonstreren langs route koninklijk paar

Boeren demonstreren langs de route die koning Willem-Alexander en koningin Máxima afleggen tijdens Prinsjesdag. Ook op televisie waren zij duidelijk in beeld toen de stoet voorbijtrok. Van een grootschalig trekkerprotest is geen sprake.

Een aantal clubjes boeren uit het hele land was samen van plan om met ongeveer 150 trekkers naar Den Haag te komen tijdens Prinsjesdag. Dat zegt een boer uit Krimpenerwaard die met twintig anderen op het Malieveld is samengekomen. Een deel was in Den Haag aangekomen en werd teruggestuurd door de politie, anderen zijn afgebeld omdat ze hoorden dat ze Den Haag niet in mochten, zo vertelt de boer die anoniem wil blijven.

Naast de boeren uit Krimpenerwaard ging het om een groep uit Kockengen, Leiden en ongeveer vijftig trekkers uit de buurt van Stroe, in de Gelderse Vallei, aldus de boer. Het was de bedoeling om de 150 trekkers in een linie neer te zetten bij het Lange Voorhout. 'Om zo een statement te maken.' Daarnaast uiten op sommige plekken ook niet-boeren hun ongenoegen.


Boerenprotest tijdens Prinsjesdag
Boerenprotest tijdens Prinsjesdag © Jorien Slager

De gemeente Den Haag heeft een noodbevel voor het centrum afgekondigd, waarmee trekkers uit de stad kunnen worden geweerd. Sommige boeren is het ondanks een noodbevel van de gemeente gelukt met hun trekkers door te dringen tot de hofstad. Op verschillende plekken in en rond het centrum van Den Haag stonden dinsdagochtend groepjes boeren met trekkers of andere landbouwvoertuigen, onder meer op de Koekamp en bij het Malieveld.

De gemeente stelde een noodbevel in tegen grote voertuigen wegens 'ernstige vrees voor verstoring van de openbare orde en veiligheid'. Op meerdere wegen in en rond Den Haag zijn boeren tegengehouden door de politie. Enkele trekkers zijn inmiddels in beslag genomen.


Bij de pogingen van boeren om met trekkers naar het centrum van Den Haag te rijden zijn geen mensen gearresteerd. Dat heeft de politie gemeld. Wel zijn er wat trekkers in beslag genomen. De eigenaren krijgen mogelijk een bekeuring. De politie kan nog niet zeggen om hoeveel voertuigen en boetes het gaat.

De politie zegt niet waar de in beslag genomen trekkers naartoe zijn gebracht. Het is nog niet bekend wanneer en hoe de eigenaren hun voertuigen terugkrijgen. Mogelijk moet de officier van justitie daar later over beslissen.

Uit vrees voor de komst van protesterende boeren had Den Haag in de nacht van maandag op dinsdag een noodbevel afgekondigd. Toch doken op meerdere plekken trekkers op. Omdat de bestuurders zich niet aan het noodbevel hielden, zijn de voertuigen in beslag genomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer