Taakstraffen voor deelnemers boerenprotest in Zwolle

Twee deelnemers aan twee demonstraties van boeren en sympathisanten in juni en juli in Zwolle zijn vrijdag tot taakstraffen veroordeeld. Een 21-jarige man gooide bierflessen naar de politie en een 18-jarige boer stak langs de A28 een hooibaal in brand.

Taakstraffen+voor+deelnemers+boerenprotest+in+Zwolle
© Johan Wissink

Op 27 juni protesteerde een groep boeren langs de A28 bij Zwolle tegen aangekondigde maatregelen rond stikstofreductie. De 18-jarige Jan Willem van B. was er bij aanwezig omdat hij zich zorgen maakt om zijn toekomst als boer, zei hij tegen de politierechter in Zwolle. Hij poogde een hooibaal in de brand te steken. 'Dat is niet gelukt', zei hij.

De politie zag echter wel brand ontstaan en pakte hem op. De officier van justitie vroeg om een taakstraf van 60 uur. 'De berm was gort- en gortdroog en had in lichterlaaie kunnen staan', benadrukte de officier van justitie.


Wanhooop onder boeren

De advocaat van de jonge boer haalde de woorden van Johan Remkes van deze week aan die zei geschrokken te zijn van de oprechte wanhoop onder boeren. De raadsman vroeg de politierechter om aandacht voor de wanhoop onder zijn cliënt. De politierechter legde de gevraagde straf op. Ze achtte brandstichting wel degelijk bewezen.

Een week later liep een protest bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle uit de hand. Bij die blokkade waren zo'n tweehonderd personen aanwezig. Nadat de burgemeester van Zwolle een noodbevel afvaardigde werden actievoerders gesommeerd de omgeving te verlaten.

Relschoppers gooiden daarop meerdere bierflessen. De 21-jarige Bjorn H. is geen boer maar had sympathie voor het protest. H. gaf toe bierflesjes naar de politie gegooid te hebben. ME'ers moesten hem in het politiebusje langdurig in bedwang houden. 'Ik had eerder moeten vertrekken', zei hij over die avond. Tegen hem werd een voorwaardelijke taakstraf van 50 uur geëist en ook hier nam de rechter dat over.

De politierechter benadrukte in beide zaken dat de boerenprotesten veel overlast veroorzaakt hebben. 'Het zijn roerige tijden, politie en brandweer moesten constant uitrukken en het leidde tot bedreigingen. U maakte daar deel van uit.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer