Werkstraffen tot 100 uur voor boerenprotest bij Van der Wal

De politierechter in Zutphen heeft vrijdag werkstraffen tot honderd uur en voorwaardelijke celstraffen tot een maand uitgedeeld aan deelnemers van het boerenprotest eind juni bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal. 'Het is onacceptabel dat je een politicus thuis op gaat zoeken met een grote groep. Dit is zuivere intimidatie', aldus de rechter.

Werkstraffen+tot+100+uur+voor+boerenprotest+bij+Van+der+Wal
© Pixabay

Zo'n 150 boeren en sympathisanten reden op de avond van 28 juni met tientallen trekkers vanaf het Overijsselse Bathmen naar de woning van de minister in het Gelderse Hierden, bleek vrijdag op de strafzitting. Daarbij werd onder meer een politieauto vernield. Het Openbaar Ministerie sprak van een doelbewuste poging tot intimidatie van de minister.

Agenten moesten rennen voor hun leven, terwijl trekkers door de blokkade reden, zei de officier van justitie. Met een hakselaar werd hooi over agenten gestrooid, een luchtalarm loeide en er werd vlak voor het huis van de minister mest gedumpt. Eerder die maand zochten boeren ook al de woning van de minister op. Vandaar dat de politie de toegangsweg tot haar huis geblokkeerd had.


Spontane reactie

Elf deelnemers aan het protest werden geïdentificeerd en stonden vrijdag terecht. Het protest was een spontane reactie op de behandeling van moties rond het stikstofdossier die middag in Den Haag. 'We hadden niet de bedoeling om angst aan te jagen. We wilden ons gewoon laten horen', zei een van hen tegen de rechter.


Bijna alle verdachten zeiden dat ze achteraf een andere keuze gemaakt zouden hebben. Volgens de officier van justitie waanden ze zich onaantastbaar met hun trekkers tegenover een kleine groep agenten. Hun gedrag zorgde 'voor ontremming voor wat er verder allemaal die avond gebeurde', zei de politierechter.


Geen sprake van demonstratie

Van een demonstratie, waarover de actievoerders repten, was hier geen sprake, zei de rechter. Negen mannen kregen een werkstraf van honderd uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. Twee kregen alleen een werkstraf van zestig uur voor het afdekken van een camera.

Een verdachte was minderjarig en die kreeg een taakstraf van tachtig uur opgelegd. Het OM had werkstraffen tot 120 uur en voorwaardelijke celstraffen tot twee maanden geëist. De meeste actievoerders waren bij de uitspraak aanwezig. 'Echt onbegrijpelijk dit', liep een van hen foeterend de rechtszaal uit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer