Ctgb stelt strengere regels aan ongediertebestrijding

Vanwege hoge risico's voor het milieu gaat het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) ingrijpen in de toelating van middelen voor de bestrijding van ratten en muizen.

Ctgb+stelt+strengere+regels+aan+ongediertebestrijding
© Archief Varkens.nl

Het betreft de middelen op basis van de volgende acht werkzame stoffen: brodifacoum, bromadiolon, chloorfacinon, coumatetralyl, difenacoum, difethialon, flocoumafen en cholecalciferol. De reden voor de strengere regels is dat deze zogeheten rodenticiden zeer hoge risico's voor het milieu met zich meebrengen, meldt het Ctgb.

Het gaat daarbij om doorvergiftiging naar bijvoorbeeld roofvogels en naar zoogdieren die muizen en ratten eten, meldt de autoriteit. Ook zijn de stoffen moeilijk tot zeer moeilijk afbreekbaar. Ctgb wil daarom dat vanaf 1 januari 2023 middelen op basis van de genoemde stoffen alleen nog gebruikt mogen worden door opgeleide professionele gebruikers die werken voor gecertificeerde bedrijven en instellingen.


Chemie als laatste stap

Boeren en tuinders moeten ook volgens de nieuwe regels gecertificeerd zijn om de middelen op hun bedrijf te mogen gebruiken. Professionele gebruikers moeten opgeleid zijn in Integraal Plaagdier Management (IPM). Dat is een stapsgewijze bestrijdingsmethode. Eerst wordt gewerkt aan het wegnemen van voedsel en schuilplaatsen en met niet-chemische bestrijdingsmethoden, als laatste stap kunnen chemische bestrijdingsmiddelen worden ingezet.

Gedurende een overgangstermijn mogen oude verpakkingen, waarop de nieuwe regels nog niet staan, nog worden verkocht tot 29 juni 2023, meldt het Ctgb. Deze oude verpakkingen mogen nog gebruikt worden tot 26 december 2023. Particulieren mogen in de overgangstermijn de middelen nog gebruiken, maar na 26 december 2023 niet meer. Belanghebbenden kunnen de komende zes weken reageren op de voorgenomen besluiten die al gepubliceerd staan in de Staatscourant.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer