Fryslân handhaaft niet bij bollen, LTO en KAVB verheugd

Provincie Fryslân gaat niet handhaven op de teelt van bloembollen bij Natura 2000-gebied Drents-Friese Wold en Leggelderveld. Ze heeft het handhavingsverzoek van burgerinitiatief Meten = Weten afgewezen. LTO Nederland en KAVB reageren verheugd op het besluit van de provincie.

Frysl%C3%A2n+handhaaft+niet+bij+bollen%2C+LTO+en+KAVB+verheugd
© René Eijsink

De provincie wees het bezwaar af, omdat er geen gewasbeschermingsmiddelen zijn aangetroffen in het drainwater van het perceel en in het Natura 2000-gebied. Daarnaast wijst de provincie nadrukkelijk op de rol en autoriteit van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Die acht de door hem toegelaten middelen veilig voor mens, dier en milieu.

'De provincie gaat uit van de onafhankelijke en wetenschappelijke beoordeling voor toelating van middelen door het Ctgb. Zo hoort het ook. Andere instanties en de politiek moeten niet op de stoel van het Ctgb gaan zitten', stelt Joris Baecke als LTO Nederland-portefeuillehouder Gezonde Planten.


Vinger op de zere plek

'Verder legt de provincie de vinger op de zere plek voor Meten=Weten. Dat doet ze door te oordelen dat Meten=Weten geen concrete en objectieve informatie heeft ingediend om het effect van gewasbeschermingsmiddelen op de natuur aan te tonen', geeft Baecke aan. 'Het kan niet anders dat in andere provincies dezelfde beslissing op bezwaar worden genomen.'

KAVB-voorzitter Jaap Bond vult aan. 'De juridische procedures vragen veel tijd en energie van de betrokken telers. Ik kan niet anders dan groot respect voor ze te hebben, ook voor hun geduld en uithoudingsvermogen. Ik ga ervan uit dat de recente uitspraken voldoende grond is voor de andere provincies om in de daar lopende procedures zo snel mogelijk te beslissen, zoals dat nu in Friesland is gebeurd.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer