Chinese varkensvleesprijs stijgt door

De gemiddelde prijs van Chinese slachtvarkens lag vrijdag 30 september op 3,51 euro per kilo levend gewicht. Dat is een 60 procent hoger dan begin 2022 en 125 procent meer dan een jaar geleden.

Chinese+varkensvleesprijs+stijgt+door
© Marcel Bekken

De prijsstijgingen zijn de Chinese overheid een doorn in het oog. Die geeft daarom varkensvlees uit de centrale staatsreserves vrij, tegen gereduceerde prijzen. In september waren er al drie releases van in totaal 70.000 ton en afgelopen vrijdag kwam daar een vierde bij.

Volgens het Chinese National Development and Reform Commission zijn de meeste provincies ook begonnen met het vrijgeven van hun reserves, zodat in september zo'n 200.000 ton varkensvlees op de markt kwam. Het varkensvlees wordt geleverd aan regionale uitgiftepunten, waar het tegen gereduceerde prijzen wordt verkocht.


Meer importeren

Sommige provincies geven particuliere varkenshouders subsidie om het aanbod te vergroten. Tot nu toe heeft dit alles de prijsstijging echter niet echt kunnen stoppen. Volgens sommige analisten zou het loslaten van de terughoudendheid om buitenlandse goederen te kopen, dat wil zeggen meer importeren, de situatie kunnen verlichten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer