Vogelgriep bij hobbypluimvee in Geesteren

Op een bedrijf met circa 120 sierwatervogels en kippen in het Overijsselse Geesteren is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant.

Vogelgriep+bij+hobbypluimvee+in+Geesteren
© Nieuwe Oogst

Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de sierwatervogels en kippen geruimd. In de 1 kilometerzone van het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Het bedrijf in Geesteren is in contact geweest met een bedrijf in Vriezenveen waar 17 september vogelgriep werd vastgesteld. De eigenaar van het bedrijf in Geesteren had er vogels gekocht. Dat bedrijf ligt in het 10 kilometer gebied.

In de 3 kilometerzone van het besmette bedrijf liggen vijf andere pluimveebedrijven die al door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen 37 pluimveebedrijven. In deze zone gelden een vervoersverbod en een ophok- en afschermplicht. Bekijk de actuele besmettingen en maatregelen op de kaart in de Dierziekteviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Landelijke maatregelen

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels. Ook is in een aantal regio’s de ophok- en afschermplicht nog onverminderd van kracht. Op de website van de NVWA staat meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.


AVP Belgie beperkt vervoer grensstreek

Vlaanderen meldt vandaag drie nieuwe gevallen van vogelgriep van het type H5N. Het gaat om een besmetting op een bedrijf met 150.000 leghennen in de gemeente Sint-Laureins op de grens met Zeeuws Vlaanderen. De 10 kilometerzone ligt dan ook deels in Zeeland.. Daarnaast twee uitbraken bij vogelhandelaren in het Belgische Bocholt en Beernem, waar 2.500 tot 3.000 siervogels aanwezig waren. De 10 kilometerzone bij Bocholt zorgt voor beperkingen op de grens van Limburg en Brabant.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer