Vogelgriep bij vleeskuikens in Nieuw-Weerdinge

Op een vleeskuikenbedrijf in het Drentse Nieuw-Weerdinge is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 201.600 dieren geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vogelgriep+bij+vleeskuikens+in+Nieuw%2DWeerdinge
© Twan Wiermans

In de 1 kilometer zone van het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen de 3 km zijn 6 andere bedrijven met pluimvee gevestigd die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. Deze bedrijven worden de komende 14 dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen.

In de 10 kilometerzone zijn 24 andere bedrijven met pluimvee gevestigd. Een deel daarvan ligt in de 10 kilometerzone van de uitbraak in Twist Duitsland. Die 10 kilometerzone is door de uitbraak in Nieuw Weerdinge uitgebried. In deze zone geldt een ophok- en afschermplicht en een vervoersverbod.
Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren Bekijk de actuele besmettingen en maatregelen op de kaart in de Dierziekteviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Bezoekverbod en ophokplicht

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Ook is in tien regio’s de ophok- en afschermplicht nog onverminderd van kracht, net als in alle 10 kilomterzones rond utibraken.Op de website van de NVWA staat meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.


Traceringsonderzoek

In het kader van de besmetting op deze locatie in Nieuw-Weerdinge wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig, worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer