Natuurorganisaties willen strengere regels onttrekking grondwater

Er moeten strengere regels komen voor de onttrekking van grondwater voor industrie, drinkwater en landbouw. Dat stellen Natuurmonumenten, Landschappen NL en het Wereldnatuurfonds in een gezamenlijke oproep.

Natuurorganisaties+willen+strengere+regels+onttrekking+grondwater
© Twan Wiermans

Volgens de natuurorganisaties kunnen grondwateronttrekkingen nadelige effecten hebben en de droogte voor natuur verergeren. Om dit te voorkomen, moeten grondwaterstanden structureel omhoog en onttrekkingen omlaag. De organisaties roepen provincies en waterschappen op om meer ambitie te tonen om water vast te houden en te besparen en strengere regels te stellen aan grondwatergebruik.

'Start vandaag nog met de uitvoering van structurele maatregelen die effectief werken tegen verdroging', aldus de drie natuurbeschermingsorganisaties. Die vinden het 'essentieel' dat water een prominente plek krijgt in het Nationaal Programma Landelijk Gebied om binnen vijf jaar de doelen te halen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW).

Daarin staan de eisen aan het grond- en oppervlaktewater. 'Met hydrologische bufferzones rond natuurgebieden en klimaatbuffers kan de sponswerking weer teruggebracht worden in ons landschap. Samen moeten we gaan werken aan een andere ruimtelijke inrichting van Nederland', aldus de natuurorganisaties.

Vier droge jaren

De natuur kampte dit jaar voor de vierde keer in vijf jaar tijd met extreme droogte. Uit waarnemingen van boswachters blijkt volgens de drie organisaties dat de situatie in de natuur kritiek is: er is veel natuur verloren gegaan door de droogte.

'We vinden dat er meer gedaan kan worden om verdroging van de natuur tegen te gaan en een ergere watercrisis te voorkomen. Negatieve effecten stapelen op en belangrijke schakels in het natuurecosysteem vallen uit. De natuur kan niet langer wachten.'

Afvoer naar zee

De organisaties benadrukken dat het grootste probleem in Nederland de omgang met water is. 'Er valt meer regen dan vroeger, alleen gaan we er niet zorgvuldig mee om. Zo voeren we nog steeds te veel winterwater af naar zee. Dat water kunnen we op grotere schaal vasthouden en grondwater aanvullen om de periodes van droogte beter te doorstaan.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer