Zomerpeilen Overijssel extra verhoogd vanwege droogte

Waterschap Drents Overijsselse Delta verhoogt de waterpeilen extra in sloten in Zuid- Overijssel. Hiermee wil het een buffer opbouwen in de grond- en oppervlaktewatervoorraad.

Zomerpeilen+Overijssel+extra+verhoogd+vanwege+droogte
© Niels de Vries

Waar mogelijk worden de peilen extra hoog opgezet boven het maximale zomerpeil. Dat is nu nog mogelijk, omdat de aanvoercapaciteit in enkele delen van het gebied nog niet volledig wordt benut, geeft het waterschap aan. In het zuidelijke deel van het werkgebied – grofweg onder de lijn Zwolle, Dalfsen en Ommen – wordt begonnen, omdat het daar op dit moment het droogst is.

Ondanks de inlaatcapaciteit van 80 tot 100 procent, zakken de grondwaterstanden verder uit, stelt plaatsvervangend dijkgraaf Hans Pereboom. 'We hadden onze waterpeilen overal al ingesteld op een maximumzomerpeil, maar daar gaan we nu toch nog boven zitten. Zo kunnen we aan de ene kant beter en meer water aanvoeren en aan de andere kant het water beter vasthouden. Dat is belangrijk voor de verschillende functies waarvoor dit water wordt gebruikt. Denk aan landbouw en natuur. Daarnaast komt de aanvoer van vers water ook de waterkwaliteit ten goede.'


Het verder verhogen van de waterpeilen is een afweging tussen minder kans op droogteschade en iets meer risico op wateroverlast bij een omslag in het weer, met hevige buien in korte tijd, geeft het waterschap aan.

Pereboom: 'Het is zoeken naar de balans. Het weer wordt alsmaar grilliger. We gaan ervan uit dat we de waterpeilen snel en op tijd kunnen verlagen, mocht het weer ineens omslaan. Op die manier creëren we ruimte om de buien op te vangen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer