Voor het eerst beperkingen op grondwater rond Veluwe

Waterschap Vallei en Veluwe beperkt voor het eerst het gebruik van grondwater in het werkgebied. Het waterschap noemt het een vergaande maatregel, die volgens heemraad Henk Veldhuizen nodig is omdat de grondwaterstand hard daalt en de grondwatervoorraad onder de Veluwe slinkt.

Voor+het+eerst+beperkingen+op+grondwater+rond+Veluwe
© Studio Van Assendelft

In een zone van 200 meter rondom kwetsbare beken met bijzondere natuur mag vanaf vrijdag geen grondwater meer worden opgepompt. De maatregel is nodig om onomkeerbare schade aan de natuur te voorkomen. In het hele gebied van Vallei en Veluwe mag alleen nog tussen 22 uur 's avonds en 7 uur 's morgens worden beregend met grondwater.


Waterschap Vallei en Veluwe had deze maand al sproeiverboden met oppervlaktewater afgekondigd voor grote delen van het gebied in de buurt van de IJssel. De waterstand in die rivier is zo laag dat er nauwelijks meer water kan worden doorgevoerd naar sloten en beken. Om te voorkomen dat kwetsbare en beschermde natuur verdwijnt, mogen recreanten, boeren en bedrijven geen water meer uit de sloten halen. Met ingang van vrijdag geldt het sproeiverbod ook voor het gebied bij het Valleikanaal.




Blauwe motor

De Veluwe heet ook wel 'de blauwe motor van Nederland', omdat onder dat gebied een enorme zoetwatervoorraad ligt. Maar in de afgelopen honderd jaar is die voorraad al met 150 miljoen kubieke meter geslonken door veranderingen in land- en watergebruik, aldus het waterschap.

'Nu we als gevolg van klimaatverandering vaker te maken krijgen met schaarste van water is zorgvuldig en zuinig waterbeheer nodig', zegt Veldhuizen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer