Glastuinbouw Nederland: 'Vertrek Staghouwer komt op zorgelijk moment'

Landbouwminister Henk Staghouwer heeft maandagavond 5 september zijn vertrek aangekondigd. 'Het besluit dat hij heeft moeten nemen, is voor hem natuurlijk een persoonlijk drama. Ik heb daar alle respect voor', reageert voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland. 'Maar met het oog op de huidige uitdagingen komt zijn vertrek wel op een zeer zorgelijk moment.'

Glastuinbouw+Nederland%3A+%27Vertrek+Staghouwer+komt+op+zorgelijk+moment%27
© provincie Groningen

De voorzitter van Glastuinbouw Nederland refereert hierbij vooral naar de energiecrisis, die een doorn in het oog is van de meeste glastuinders. Afgelopen periode heeft de belangenbehartiger verschillende bedrijfsbezoeken georganiseerd om minister Staghouwer zo goed en zo snel mogelijk te informeren over de belangrijkste dossiers in de sector. 'Bij een nieuwe minister investeer je daar als organisatie altijd in, met als doel snel op vlieghoogte te komen.'

Hoewel er volgens Bom-Lemstra geen tijd te verliezen is, zorgt het vertrek van een minister altijd voor enige vertraging. 'Dat kunnen we nu niet gebruiken en we hopen dat we toch door kunnen op het ingeslagen traject.'


Daadkracht

Enigszins goed nieuws is dat de glastuinbouw momenteel vooral te maken heeft met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, voor wat betreft het energiedossier. 'We hopen dat het vertrek van minister Staghouwer dat niet beïnvloedt en dat het kabinet voldoende daadkracht toont.'

Ook bij de Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB) is respect voor de keuze van Staghouwer, al neemt dat niet weg dat het een 'beroerd moment' is. 'Ik ben niet verrast over zijn aftreden, zijn positie stond immers al een tijdje onder grote druk. Maar we bevinden ons midden in een crisis die de land- en tuinbouw in de volle breedte raakt. Het is hopen op een goede opvolger', meldt KAVB-voorzitter Jaap Bond aan Greenity.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer