Positieve houding Jetten stemt Glastuinbouw Nederland tevreden

Glastuinbouw Nederland en minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn het erover eens dat de energietransitie niet mag stilvallen. 'Hoewel we de oplossing voor de SDE-problematiek nog niet in handen hebben, ben ik blij met de positieve houding van minister Jetten', reageert voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland na het gesprek op woensdag 7 september.

Positieve+houding+Jetten+stemt+Glastuinbouw+Nederland+tevreden
© Dirk Hol

De problematiek rondom de SDE-subsidie voor bestaande projecten was aanleiding voor het gesprek tussen een delegatie vanuit de glastuinbouwsector en de minister. 'Die subsidie is noodzakelijk om de lopende projecten en daarmee ook de energietransitie draaiende te houden', stelt de voorzitter van Glastuinbouw Nederland.Vanwege de huidige koppeling aan de gasprijzen, dreigen de essentiële voordelen van de SDE-subsidie echter te verdampen. Daarmee komen de bestaande projecten op de tocht te staan.


Huizen verwarmen

De ruim zevenhonderd brieven van verontruste telers, die voorafgaand aan het gesprek werden overhandigd, geven een duidelijk signaal dat de nood in de sector hoog is. 'Met ons is minister Jetten gelukkig van mening dat de warmtetransitie niet mag stilvallen', licht Bom-Lemstra toe. 'Dat heeft immers niet alleen grote gevolgen voor onze eigen sector, maar ook voor bijvoorbeeld scholen. En met innovaties en investeringen uit de glastuinbouw kunnen ook veel huizen worden verwarmd.'In het nieuwe energieconvenant, dat dit najaar te ondertekening voorligt, moeten dit soort hobbels worden weggenomen. 'De minister erkent dat de glastuinbouw belangrijk is naar de toekomst toe.' Onder meer daarom komt op korte termijn een team van glastuinbouwspecialisten en een vertegenwoordiging van de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Economische Zaken en Klimaat en Financiën bij elkaar om te kijken hoe de situatie kan worden opgelost.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  20 %
 • Maandag
  17° / 7°
  5 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  5 %
Meer weer