Glastuinders uiten zorgen toekomst aan SGP-Kamerlid Bisschop

Een kwart van de ondernemers in de energie-intensieve sectoren vreest dit jaar al een stevig verlies te lijden. Dat het twee voor twaalf is, kreeg ook Tweede Kamerlid Roelof Bisschop (SGP) van telers te horen tijdens zijn werkbezoek aan een gerberakweker. 'De toekomst van de Nederlandse glastuinbouw staat op het spel.'

Glastuinders+uiten+zorgen+toekomst+aan+SGP%2DKamerlid+Bisschop
© Vidiphoto

Omdat glastuinders geen mogelijkheden zien om de hoge energiekosten door te berekenen naar het eindproduct, dreigen er serieuze liquiditeitsproblemen te ontstaan. Steeds meer tuinders kiezen er daarom voor tijdelijk te stoppen met het telen van hun gewassen. Dat meldt Glastuinbouw Nederland in een bericht. Ook de oogst van open teelten staat volgens de brancheorganisatie onder druk.

'Aardappelen, uien en wortelen worden geoogst en vervolgens gekoeld opgeslagen voor consumptie in de winter en het voorjaar. Door de energieprijzen zijn de kosten voor opslag aanzienlijk gestegen. Ook die kosten zijn niet door te berekenen in de verkoopprijzen', aldus Glastuinbouw Nederland. De organisatie denkt dat consumenten hierdoor geconfronteerd worden met duurdere producten die niet van Nederlandse bodem komen.


Financiële ruimte

Inmiddels is bekend dat de financiële ruimte voor ondernemers om te verduurzamen als sneeuw voor de zon is verdwenen. Het is voor hen juist nu interessant om elektriciteit te leveren aan het net door hun WKK-installaties aan te zetten.

'Dat maakt het gebruik van fossiele restwarmte uit de WKK dusdanig aantrekkelijk dat ondernemers hun WKK maximaal zullen gebruiken en op duurzame warmte besparen', vreest Glastuinbouw Nederland. 'Een snelle warmtecorrectieregeling op de SDE++ kan een verdere fossiele terugslag voorkomen.'


Steunpakket

De Europese Commissie heeft in maart al een steunpakket opengesteld om de sector te ondersteunen. 'Maar in tegenstelling tot andere lidstaten in de Europese Unie maakt Nederland nog geen gebruik van deze mogelijkheid. Dit zorgt voor oneerlijke concurrentie binnen Europa', stelt Glastuinbouw Nederland. Nederlandse tuinders hebben daardoor nu fors hogere kostprijzen dan hun Europese concurrenten.

SGP-Kamerlid Bisschop meldde tijdens zijn bedrijfsbezoek de mening te delen dat het kabinet snel met maatregelen moet komen. 'Voordat we op een economisch debacle afstevenen, omdat gezonde bedrijfsvoering niet langer mogelijk is.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  60 %
Meer weer