POV pleit voor objectieve geurmetingen

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) vindt dat de overheid werk moet maken van objectieve geurmetingen en zegt daaraan graag mee te willen werken.

POV+pleit+voor+objectieve+geurmetingen
© Twan Wiermans

In haar eigen nieuwsbrief reageert de POV op de uitspraak van de rechtbank in Den Haag deze week dat het wettelijk systeem niet de nodige bescherming biedt aan burgers in het buitengebied. Hiermee maakt de rechter de nationale overheid medeverantwoordelijk voor geuroverlast. Het betekent dat burgers die overlast ervaren, dit kunnen verhalen op de overheid.


De genoemde rechtszaak is aangespannen door zestien burgers tegen de staat. De POV stelt dat de uitspraak toeziet op de verantwoording van de nationale overheid, maar wijst er ook op dat vergunningverlening en handhaving juist veelal regionaal en lokaal beleid betreffen. Hoe dat zich tot elkaar gaat verhouden, is volgens de POV nog onduidelijk.


Hinder zoveel mogelijk voorkomen

De POV noemt geurhinder een lastig thema en subjectief. Varkensbedrijven willen niet tot overlast zijn en doen er alles aan om hinder zoveel mogelijk te voorkomen, stelt de organisatie. De POV vindt dat in overbelaste situaties een oplossing moet worden gezocht en ziet ook dat dit in de praktijk vaak gebeurt in goed overleg tussen varkenshouders en hun omgeving.

De POV pleit al jaren voor doelvoorschriften in plaats van middelvoorschriften als het gaat om zaken als geuroverlast. Deze uitspraak van de Haagse rechter onderstreept volgens de organisatie nogmaals dat dit hard nodig is voor perspectief op bedrijven. Daarbij horen ook de objectieve geurmetingen waarvan de POV vindt dat de overheid versneld mee aan de slag moet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer