Koningspaar proeft tijdens werkbezoek de belangen in de Peel

Het kan koning Willem-Alexander en koningin Máxima op weg naar het Toon Kortooms Park niet zijn ontgaan zijn dat er onvrede heerst in de Peel. Aan de hekken rondom het Natura 2000-gebied hangen talrijke vlaggen op de kop en elders kwam de bus langs twee grote stropoppen die op de kop stonden en Alex en Max zijn genoemd.

Koningspaar+proeft+tijdens+werkbezoek+de+belangen+in+de+Peel
© John Claessens
Het koningspaar brengt een bezoek aan de Deurnsche Peel, waar wordt gewerkt aan het herstel van het hoogveen. De toplaag van voormalige agrarische percelen wordt afgegraven en er komen duikers en stuwtjes om het grondpeil te sturen.

Onder leiding van boswachter Lieke Verhoeven lopen koning en koningin het peelgebied in, waar ze uitleg krijgen van Wim van Opbergen van werkgroep Behoud de Peel. Hij laat ze een kleurenfoto zien van hoe de Peel er zonder stikstof uit kan zien. Van Opbergen beaamt dat het aantal boeren de laatste dertig jaar enorm is gedaald, maar hij bespeurt een opkomst van leliekwekerijen, bloembollen- en graszodentelers.


Extensieve veehouderij

‘Dat is misschien nog erger dan de intensieve veehouderij. Ze hebben veel grondwater nodig om de gewassen te besproeien en gebruiken veel gif’, stelt Van Opbergen. ‘Wij hebben hier liever extensieve natte veehouderijen, maar dat moet de overheid wel mogelijk maken.’

Op weg naar de bus treft het gezelschap een groep mensen met een omgekeerde vlag. De koning stapt erop af en zegt dat hij op weg is om met boeren te gaan praten. ‘We hopen op een goede discussie. We kennen de problematiek en gaan erover praten’, laat hij weten. We hopen samen tot een oplossing te komen.’

Na de excursie in de natuur komen de voedselproducenten. Rond de tafel verzamelen zich vijf agrariërs met ieder een andere achtergrond. Gespreksleider is ZLTO-voorzitter Wim Bens. Melkveehouder Arjan Manders experimenteert met een irrigatiesysteem. ‘Ik wil investeren in de aanpak van stikstof en zoek naar systemen die juridisch geborgd zijn.’ Koningin Máxima knikt begrijpend. ‘U hebt gewoon zekerheid nodig.’ Manders: ‘We hebben tijd nodig en financiële ruimte.’


Weggaan is geen optie

Voormalig varkenshouder John van Paassen voelde zich genoodzaakt met de opkoopregeling mee te doen. Sindsdien pioniert hij op diverse gebieden, want hij is nou eenmaal ondernemer en weggaan uit de Peel wil hij niet. ‘Ik heb hier mijn familie, vrienden en netwerk.’

Binnen de beperkingen zoeken naar mogelijkheden. Varkenshouder Henriette Driessen weet er alles van. Ze verzucht dat ze vastloopt in de vergunningverlening. Ze wil stikstof en ammoniak reduceren met een installatie. ‘Dit soort installaties levert milieuwinst op en het komt maar niet van de grond. Het frustreert heel erg dat overheden niet meewerken. Zijn wij boeren hier nog wel gewenst?’


Innovatieve technieken

Ook pluimveehouder Frank Rooijakkers weet niet waar hij aan toe is. ‘Met innovatieve technieken kan de stikstof gehalveerd worden en toch geeft de provincie geen duidelijkheid. Maar ik kan ook niet stilstaan.’ De koning toont begrip. Hij is al twee keer bij Vencomatic op bedrijfsbezoek geweest en onlangs mocht hij de vernieuwde Lely Campus openen. ‘Wat er mogelijk is, is waanzinnig’, zegt hij.

De koning vraagt Rooijakkers hoe hij over de vogelgriep denkt. ‘Hetzelfde als met corona, we moeten gaan enten’, reageert de pluimveehouder. ‘Gaat de Europese regelgeving daarin mee?’, vraagt de koning. Daar gelooft Rooijakkers wel in.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer