Koningspaar bezoekt Boerenbondsmuseum in Gemert

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdag een bezoek gebracht aan het Boerenbondsmuseum in Gemert. Er stond hun een warme ontvangst te wachten door boeren en boerinnen in traditionele Brabantse klederdracht. Ook was er gezorgd voor een oude boerenkar met een trekpaard.

Koningspaar+bezoekt+Boerenbondsmuseum+in+Gemert
© John Claessens

Het Boerenbondsmuseum is gevestigd in het geboortehuis van pater Gerlachus van den Elsen. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond (de voorloper van de huidige ZLTO) en meerdere (boeren)coöperaties.

In de Pater van den Elsenzaal leidde burgemeester Michiel van Veen van Gemert-Bakel een rondetafelgesprek over het belang van de coöperatieve gedachte in de Peel en hoe die in onze tijd nog steeds handen en voeten krijgt. Ook werden de kansen en uitdagingen van de coöperatie benoemd. Aan de discussie namen vertegenwoordigers deel van Coöpnet, Dorpscoöperatie Elsendorp, Zorgcoöperatie Gemert en Coöperatie Laarbeek Energie.


Herenboeren

Philomeen Duinisveld sprak over haar betrokkenheid bij de coöperatie Herenboeren. In Nederland zijn al veertien Herenboerderijen actief en Duinisveld is sinds 2019 bezig met de oprichting van een nieuwe Herenboerderij. Ze heeft hiervoor al 132 leden binnengehaald. Het betreft Herenboeren Landmeerse Loop, een groep mensen uit Handel en Gemert.

'In principe zorgen 132 leden ervoor dat er financieel voldoende basis is. Daarom hebben wij een vergunningaanvraag ingediend bij gemeente Boekel. Desalniettemin is het onze ambitie om tweehonderd leden te behalen, omdat er dan gewoon meer kritische massa is. Ons doel is om in het voorjaar van 2023 daadwerkelijk van start gaan', lichtte Duinisveld toe.


Opening eerste Herenboerderij

Koning Willem-Alexander toonde zich enthousiast. Hij wist nog precies hoe hij in 2019 op bezoek was geweest bij de opening van de eerste Herenboerderij Wilhelminapark in Boxtel.


'Wie Herenboer wordt, is tegelijkertijd mede-eigenaar. Wij zijn allemaal producent en consument. Dat maakt de betrokkenheid groter', zei Duinisveld. 'De kracht van het verbinden', voegde koningin Máxima toe.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer