Cosun laat bietenprijs meestijgen met suikermarkt

Bietenverwerker Cosun Beet Company verwacht een sterk verbeterde bietenprijs over 2022. De huidige inschatting is een prijsverhoging van 20 tot 30 procent ten opzichte van 2021. Toen bedroeg de bietenprijs 40 euro per ton. Voor 2022 zou de prijs dus uitkomen tussen de 48 en 52 euro per ton.

Cosun+laat+bietenprijs+meestijgen+met+suikermarkt
© Tony Tati

De positieve voorspellingen over de bietenprijs van de coöperatie hebben alles te maken met het perspectief voor de suikermarkt in Europa, zegt Dirk de Lugt, voorzitter van de Raad van Beheer van Cosun. Voor witte suiker op de grondstoffenbeurs in Londen wordt vandaag de dag circa 570 euro per ton betaald. De prijs komt daarmee op het hoogste niveau sinds september 2016.

De verwachting van De Lugt is dat de prijs de komende maanden oploopt naar bedragen ruim boven de 700 euro per ton. 'Door de stijgende kosten in het productieproces is dat ook wel nodig. Daarnaast zijn de opbrengstverwachtingen in Europa fors lager dan gemiddeld. Dat komt vooral door de impact van de droogte in het hele continent', verklaart hij.


Areaal gekrompen

Verder speelt volgens De Lugt mee dat het Europese bietenareaal de laatste jaren daalde met 2 tot 4 procent per jaar. 'Daarom is er ook onzekerheid over de beschikbaarheid van suiker voor deze campagne', licht hij toe. Door de gunstige prijsontwikkelingen in de suikermarkt zet Cosun ook voor 2023 in op een hogere bietenprijs.

Voor volgend jaar rekent de bietenverwerker met een verhoogde minimumprijs van 32,50 naar 35 euro per ton. Ook wordt de toewijzing voor 2023 opgeschroefd van 105 naar 108 procent. Deze stijging van 3 procent is vastgesteld omdat de afgelopen jaren de opbrengsten daalden en de voorraden kleiner zijn geworden. De bieten die met hogere toewijzing komen, verwacht Cosun kwijt te kunnen op een aantrekkelijke markt. Verder groeit de bovenkant van de bandbreedte van de surplusbieten van 30 naar 35 euro.De Lugt vindt het belangrijk om voor bietentelers een goed perspectief te schetsen, maar houdt daarbij wel een slag om de arm. 'Er is veel onzekerheid rond de beschikbaarheid van grondstoffen en we weten niet precies wat de geopolitieke spanningen door de Oekraïnecrisis voor invloed gaan hebben. Daarbij houden we rekening met dalende opbrengsten, een mogelijke uitbraak van een pandemie en de risico's op de energiemarkt.'

Cosun maakte eerder dit jaar al bekend dat de systematiek voor het vaststellen van de bietenprijs wordt gekoppeld aan de suikerresultaten van het lopende campagnejaar. De ledentoeslag wordt vanaf 2022 en verder gebaseerd op het suikerresultaat over de periode oktober-september, het suikerjaar, en niet over het kalenderjaar.


Koppeling aan campagnejaar

Met deze aanpassing vindt Cosun dat de systematiek beter aansluit bij de actuele situatie in de suikermarkt. De coöperatie verwacht ook dat bietentelers hierdoor eerder profiteren van een hoge suikerprijs. Voorheen was de bietenprijs altijd gebonden aan het voorafgaande kalenderjaar.

Het areaal suikerbieten in Nederland noteert volgens cijfers van Cosun in 2022 83.500 hectare. 'Om voldoende suiker te produceren in 2023 is ruim 85.000 hectare nodig', weet De Lugt. 'We rekenen erop dat in 2023 de prijzen nog verder aantrekken.' Door de gestegen graanprijzen verwacht hij wel serieuze concurrentie van dat gewas in het bouwplan. 'Daarom is het belangrijk dat suikerbieten hun plek blijven verdienen.'Uit de laatste update in augustus van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland blijkt dat ook de ontwikkelingen in de suikerprijs op de wereldmarkt positief zijn. Dit heeft onder meer te maken met een lagere suikerproductie in India. In het land is de ethanolproductie toegenomen, waardoor er minder suiker voor export beschikbaar is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer