NVWA treedt handhavend op tegen ozongebruik in bloembollen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kondigt aan vanaf oktober handhavend op te treden tegen het gebruik van ozon bij de bewaring en (trek)teelt van bloembollen.

NVWA+treedt+handhavend+op+tegen+ozongebruik+in+bloembollen
© Han Reindsen

In dit geval is het gebruik van ozon een gewasbeschermingstoepassing. In Nederland zijn geen gewasbeschermingsmiddelen op basis van ozon toegelaten en dus is het toepassen van ozon in de teelt en opslag van bloembollen niet toegestaan.

Veel bloembollenbedrijven passen ozon toe om ziekten en plagen te beheersen en daarmee de kwaliteit van de bollen en bloemen te bevorderen. Ozon wordt vooral gebruikt bij de opslag van bloembollen in bewaarcellen.


Schadelijk voor gezondheid

De stof is irriterend voor de ogen en de luchtwegen en inademing van hoge concentraties ozon is schadelijk voor de gezondheid, schrijft de NVWA. Het toepassen van niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen en het niet-naleven van gebruiksvoorschriften leidt tot onaanvaardbare risico's voor mens, dier en milieu.Het gebruik van ozon in de sector is besproken met de brancheorganisaties Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en Anthos, de brancheorganisatie van handelsbedrijven in bloembollen en boomkwekerijproducten. Hierdoor zijn telers en handelaren tijdig geïnformeerd. De NVWA treedt vanaf oktober handhavend op bij het constateren van niet-toegelaten gebruik van ozon.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer