Minder gebieden met beregeningsverbod vanwege bruinrot

De omvang van de gebieden met een beregeningsverbod vanwege de aanwezigheid van de bruinrotbacterie is met ruim 21 procent teruggebracht. Dat werd gedaan door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Minder+gebieden+met+beregeningsverbod+vanwege+bruinrot
© Han Reindsen

Deze verruiming van de mogelijkheid om consumptieaardappelen en zetmeelaardappelen te beregenen, geldt al vanaf juni. Het opnieuw in kaart brengen van de verbodsgebieden deed de NVWA de afgelopen jaren op verzoek van de Nederlandse aardappelsectoren en LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroenten.

De gebieden met een beregeningsverbod zijn in 2019 en 2020 eerder al verkleind. In verbodsgebieden mogen telers geen oppervlaktewater gebruiken voor aardappelen, omdat ze besmet kunnen worden met de bruinrotbacterie. Het verbod geldt landelijk standaard in de teelt van pootaardappelen.


Ralstonia solanacearum

Sinds halverwege de jaren '90 worden gebieden afgebakend waarin het gebruik van oppervlaktewater op aardappelen verboden is. Naast beregenen kan het hierbij ook gaan om bijvoorbeeld water dat gebruikt wordt voor bespuitingen. Dat gebeurt vanwege de aanwezigheid van de bacterie Ralstonia solanacearum. Deze veroorzaakt bruinrot in aardappelen.


Kaartje met verbodsgebieden voor de beregening van aardappelen. Deze gebieden zijn gebaseerd op bemonsteringen die zijn uitgevoerd in 2021.
Kaartje met verbodsgebieden voor de beregening van aardappelen. Deze gebieden zijn gebaseerd op bemonsteringen die zijn uitgevoerd in 2021. © NVWA

Bij nieuwe vondsten van deze bacterie worden de gebieden uitgebreid, maar na onderzoek kunnen ze ook verkleind of opgeheven worden. Zoals nu dus het geval is. De NVWA is in 2016 gestart met het opnieuw in kaart brengen van de aanwezigheid van de bruinrotbacterie binnen de bestaande verbodsgebieden. Voortschrijdend onderzoek sindsdien heeft geleid tot de huidige aanpassing. Het onderzoek loopt nog tot en met dit jaar.


Toezicht met helikoptervluchten

De beregeningsverbodsgebieden gelden voor de teelt van consumptie- en zetmeelaardappelen. De inkrimping betekent dan ook dat in de gebieden waarin het verbod is opgeheven deze teelten weer beregend en bespoten mogen worden met oppervlaktewater. De NVWA houdt toezicht op naleving van het verbod met behulp van helikoptervluchten. Bij overtreding volgt een uitgebreid onderzoek en eventueel strafrechtelijke sanctionering.

Voor NAK-pootgoedteelt, ATR- en TBM-vermeerdering geldt landelijk overal een beregeningsverbod met oppervlaktewater en daaraan wordt niet getornd, stelt de NVWA. Bij overtreding van het verbod, mogen de aardappelen niet meer als pootgoed worden gebruikt en verhandeld. Om die reden moeten telers goed opletten op afstelling van beregeningsapparatuur op aangrenzende percelen om overwaaien en overstromen te voorkomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer