Vogelgriep bij hobbyhouder in Abbekerk

Bij een hobbyhouder met sierwatervogels in het Noord-Hollandse Abbekerk is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa honderd vogels op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vogelgriep+bij+hobbyhouder+in+Abbekerk
© pexels

In de 1 kilometerzone van het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometerzone ligt één pluimveebedrijf dat door de NVWA wordt gescreend op vogelgriep. Daarnaast wordt dit bedrijf de komende veertien dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. In de 10 kilometerzone liggen acht pluimveebedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden er regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Bekijk de actuele besmettingen en maatregelen op de kaart in de Dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Bezoekverbod handhaven

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels. tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Dat wil zeggen noodzakelijk voor de volksgezondheid, diergezondheid, het dierenwelzijn of in noodsituaties. In de Gelderse Vallei geldt dit bezoekverbod niet alleen voor de stallen, maar voor het hele erf en alle bijgebouwen. Daarnaast geldt voor de noodzakelijke bezoekers de verplichting tot douchen.

Avined heeft signalen ontvangen dat in bepaalde gevallen bezoekers nog steeds worden toegelaten in de stal. Daarom roept de organisatie de pluimveehouders nogmaals op om zich strikt aan het bezoekverbod en de doucheverplichting te houden. Ook wanneer maar één bedrijf per dag wordt bezocht, is bezoek verboden. Het is duidelijk dat het vogelgriepvirus nog steeds rondwaart.

Ophok- en afschermplicht

Abbekerk ligt in een van de tien regio's, de kustprovincies en de Gelderse Vallei, waar de ophok- en afschermplicht nog onverminderd van kracht zijn. Voor commercieel gehouden vogels geldt de ophokplicht. Voor niet-commercieel gehouden risicovogels – hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels – geldt een afschermplicht. Op de website van de NVWA staat meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

In het kader van de besmetting in Abbekerk wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer