Staghouwer: situatie vogelgriep blijft zorgelijk

De vier uitbraken van vogelgriep in de afgelopen drie weken en uitbraken bij wilde vogels, zoals ooievaars zijn zorgelijk, meldt landbouwminister Henk Staghouwer. Hij ziet dan ook geen mogelijkheid tot het opheffen van de afscherm- en ophokplicht in de tien regio's waar die nog geldt.

Staghouwer%3A+situatie+vogelgriep+blijft+zorgelijk
© VidiPhoto

De besmetting op het vleeskuikenbedrijf in het Friese Minnertsga en de drie bedrijven in het Overijsselse Dalfsen is vermoedelijk afkomstig van besmette wilde vogels. Het nationaal referentielaboratorium Wageningen Bioveterinary Research onderzoekt de vogelgriepvirussen die zijn gevonden op de bedrijven en vergelijkt ze onder andere met de virussen van wilde vogels om zicht te krijgen op de mogelijke bron van de besmettingen.

Bij de uitbraak in Minnertsga is er verwantschap gevonden met het virus van een koksmeeuw op Texel. Bij de eerste uitbraak in Dalfsen is enige verwantschap met een isolaat uit een ooievaar, gevonden in de buurt van dit vleeskuikenbedrijf. Onderzoek naar de virussen van de twee andere uitbraken in Dalfsen loopt nog.


Op het eerste bedrijf in Dalfsen liepen de eenden binnen, net als op het tweede bedrijf met vleeskuikenouderdieren. Op het derde bedrijf met vrije uitloop moesten de hennen na de eerste uitbraak in Dalfsen weer naar binnen. Het is niet vast te stellen of ze de besmetting voor of na de ophokplicht hebben opgelopen.


Dicht bij Vecht

De bedrijven in Dalfsen liggen dicht bij de rivier de Vecht. Het risico op een besmetting met vogelgriep neemt toe als een bedrijf binnen 5 kilometer van een waterpartij ligt. Staghouwer geeft aan dat de drie uitbraken in Dalfsen dit bevestigen.

De vogeltellingen rond het eerste besmette bedrijf in Dalfsen toonden weliswaar een beperkt aantal watervogels rond het bedrijf, maar dat betreft een momentopname. Het feit dat er in de buurt ook besmette ooievaars zijn gevonden, zien de deskundigen als een indicator dat de virusdruk in de omgeving hoger is.


Tien regio's

Omdat er naast de vier recente uitbraken nog steeds besmette wilde vogels worden gevonden, acht Staghouwer het opheffen van de afscherm- en ophokplicht in de tien regio's waar dit nog geldt niet haalbaar. De risico's op een uitbraak van vogelgriep zijn niet afgenomen.

Verder vindt de minister het nodig om de indeling in regio's aan te passen. Die moet beter worden gebaseerd op het risico op een uitbraak. Staghouwer gaat dit met de deskundigen bespreken en de uitkomst daarvan delen met de sectoren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer