Nog steeds uitbraken van vogelgriep in Europa

Niet alleen in Nederland, maar in meerdere Europese landen zijn de afgelopen tijd uitbraken geweest van vogelgriep, zowel bij commerciële als hobbybedrijven en wilde vogels.

Nog+steeds+uitbraken+van+vogelgriep+in+Europa
© Twan Wiermans

In de Belgische stad Roeselare is op 6 augustus hoogpathogene vogelgriep vastgesteld op een hobbybedrijf. De enkele tientallen dieren op het bedrijf zijn geruimd. Omdat het een geïsoleerd geval betreft zonder contacten met pluimveebedrijven of andere hobbyhouders, zijn er geen beperkingszones ingesteld.

Wel waarschuwt het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen dat het vogelgriepseizoen nog niet is afgelopen en het risico op een besmetting blijft. Er worden nog steeds besmette wilde vogels gevonden, al daalt het aantal in de kuststreek wel. Maar ook landinwaarts worden besmette wilde vogels aangetroffen.

Met hoogpathogene vogelgriep besmette wilde vogels worden niet alleen in België en Nederland, maar in vrijwel alle Europese landen nog steeds ontdekt.


Kalkoenen in Spanje

Op 1 augustus werd een kalkoenenbedrijf in het zuidwesten van Spanje besmet met hoogpathogene vogelgriep. De kalkoenen in de ene stal met negenduizend dieren werden getroffen door de ziekte, terwijl de kalkoenen in de andere stal met zesduizend dieren gezond bleven. Wel zijn alle dieren geruimd.

De meest recente uitbraak in Polen was op 19 juli. Daar werd volgens de Poolse autoriteiten een bedrijf met bijna veertigduizend hennen getroffen door vogelgriep. Het bedrijf ligt ten oosten van Warschau in de regio Groot-Polen.

Polen had drie weken voor deze uitbraak zijn ziektevrije status voor vogelgriep aangevraagd. In totaal zijn er in 2022 in Polen nu 35 uitbraken van hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. In het gehele seizoen 2021-2022 gaat het om 95 uitbraken bij pluimvee en 28 uitbraken bij wilde vogels.


Nieuwe uitbraken Frankrijk en Duitsland

Frankrijk had halverwege mei het grote aantal uitbraken van vogelgriep onder controle, meldt het ministerie van Landbouw. Maar op 30 en 31 juli werden weer twee bedrijven getroffen in de regio's la Manche en Somme in Normandië. In totaal zijn er in 2022 al 1.346 uitbraken van hoogpathogene vogelgriep in Frankrijk vastgesteld.

Het Duitse Friedrich Loeffler Institut meldt op 11 augustus een nieuwe uitbraak van vogelgriep op een leghennenbedrijf met 110.000 hennen in Vechta, in de deelstaat Nedersaksen. Daarnaast zijn er recente uitbraken op nog twee pluimveebedrijven in Nedersaksen en bij vier bedrijven met ganzen in de deelstaat Sleeswijk-Holstein.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer