Vogelgriep op bedrijf in Dalfsen met 88.000 eenden

Op een vleeseendenbedrijf in het Overijsselse Dalfsen is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 88.000 eenden geruimd.

Vogelgriep+op+bedrijf+in+Dalfsen+met+88%2E000+eenden
© Twan Wiermans

In de 1 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone liggen zes andere pluimveebedrijven die door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit worden gescreend op vogelgriep. In de 10 kilometer zone liggen nog 26 andere pluimveebedrijven waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.Het besmette bedrijf ligt in een regio waar de ophokplicht op 28 juni is opgeheven. In het 10 kilometer gebied rondom de besmette locatie is op basis van de gebiedsregeling opnieuw een ophok- en afschermplicht van kracht, maar deze geldt niet voor de hele regio.


Uitbraken na periode van rust

De melding van vogelgriep in Dalfsen en dinsdag die op een vleeskuikenbedrijf in het Friese Minnertsga komt na een betrekkelijke periode van rust. De laatste melding is van begin juli, toen bij een hobbypluimveehouder in Amsterdam vogelgriep werd vastgesteld.Niet eerder circuleerde het virus zo heftig en uitgebreid in wilde vogelpopulaties. De impact van vogelgriep en de continue dreiging ervan is voor pluimveehouders groot. De kans werd half juli reëel genoemd dat het aantal besmettingen bij wilde vogels in de overige regio's voorlopig niet afneemt en dat daarmee de kans op besmetting van pluimveebedrijven hoog blijft.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer