Derde geval van vogelgriep in Dalfsen

In het Overijsselse Dalfsen is vogelgriep vastgesteld op een legpluimveebedrijf in een biologische stal met circa 13.000 kippen. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Op deze locatie liggen nog vier stallen met zo'n 95.000 scharrelkippen. Alle kippen op deze locatie worden geruimd om verspreiding te voorkomen.

Derde+geval+van+vogelgriep+in+Dalfsen
© Michiel Elands

In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf was in verband met twee eerdere besmettingen in Dalfsen al bemonsterd en wordt door de Gezondheidsdienst voor Dieren al intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen.

In de 3 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen vier andere pluimveebedrijven. Eén daarvan is het besmette eendenbedrijf dat na de vaststelling van vogelgriep op 27 juli 2022 is geruimd. Dit was het eerste bedrijf van de drie. De andere drie pluimveebedrijven waren in verband met de eerdere twee besmettingen in Dalfsen reeds gescreend en worden al intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen.


10 kilometerzone

In de 10 kilometerbeperkingszone liggen nog 24 andere pluimveebedrijven, waarvan er twee zijn geruimd vanwege de besmetting op 31 juli. Voor de 22 overige bedrijven gold al een vervoersverbod, vanwege de eerdere twee besmettingen in Dalfsen.

Het bedrijf ligt in een regio waar de ophokplicht op 28 juni is opgeheven. Het besmette bedrijf ligt al in de 10 kilometerzone van de twee eerdere besmettingen in die plaats, waarvoor een ophokplicht was ingesteld op 27 en 31 juli 2022. De beperkingszone rondom de besmette locatie overlapt grotendeels de beperkingszones die al zijn ingesteld. Voor de nieuwe beperkingszone van 10 kilometer geldt op basis van de gebiedsregeling opnieuw een ophok- en afschermplicht.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer